Cyberaanval is Poetins wraak: “Een van de grootste zorgen is een vliegtuigcrash”

Poetin is woedend op het Westen na de luchtaanvallen op Syrië. Hoewel directe escalatie lijkt afgewend, rekenen experts op een tegenaanval. Niet met conventionele wapens, maar online.

“We hebben gewaarschuwd dat dergelijke acties niet zonder gevolgen blijven”, zegt Anatoly Antonov, de Russische ambassadeur van Rusland in de VS. “Alle verantwoordelijkheid voor die gevolgen ligt bij Washington, Londen en Parijs.”

Deskundigen rekenen op cyberaanvallen en de inzet van trollen. Ze denken dat hackers in Moskou nu al toegang proberen te krijgen tot computernetwerken die de Britse infrastructuur regelen. Om het Westen te destabiliseren zouden ze hun pijlen hebben gericht op verkeersknooppunten, water- en energievoorzieningen, ziekenhuizen en banken.

Defensie-expert en professor Michael Clarke beaamt: “Een Russische aanval in de komende twee tot drie weken vormt een grote bedreiging. Die zal zich richten op het transportsysteem, de gezondheidszorg of de luchtverkeersleiding. Een van de grootste zorgen is een vliegtuigcrash.”

Een ander probleem is de inzet van trollen, die fake news verspreiden om het Westen in diskrediet te brengen. Het Pentagon ziet al dat er na de luchtaanvallen een ‘desinformatiecampagne’ is gestart. “Er is een toename van 2.000 procent in Russische trollen in de afgelopen 24 uur”, aldus woordvoerster Dana White.

 

Bron(nen):   HLN