Den Haag: Spuiforum komt er

'Is het zinvol een prestigieus en duur project als het Haagse Spuiforum te realiseren dat alleen vernieuwing brengt op één plek en dat de rest van het stedelijke leven lijkt te ontkennen?', betoogde Harm Tilman, hoofdredacteur van De Architect afgelopen maandag in zijn blog. De gemeente Den Haag wil voor 181 miljoen euro een nieuw complex neerzetten aanhet Spuiplein waar nu de Dr. Anton Philipszaal (ontwerp: Architecten van Mourik) en het Nederlands Danstheater (ontwerp: Rem Koolhaas-OMA) staan. In 2007 zijn beide gebouwen - die in 1987 met een verrassend laag budget gerealiseerd werden - nog door de gemeente gerenoveerd. Ware het niet zinvoller de bestaande zalen opnieuw te gebruiken? Het Spuiforum zal naast het Residentieorkest en het Nederlands Danstheater ook onderdak bieden aan het Koninklijk Conservatorium. Directeur Henk Scholten ziet het groots: 'Vergelijk het Spuiforum met het Museum aan de Stroom, het Tate Modern en het Centre Pompidou, het zal een impuls geven aan het gehele culturele leven in de stad.' De grootste pleitbezorgers in de Haagse gemeenteraad zijn VVD, D66 en CDA. De PvdA was intern verdeeld, maar is nu ook om. Daarmee is een meerderheid bereikt. De oppositie blijft fel tegen. GroenLinks vindt het onaanvaardbaar dat de gemeente in een periode van forse bezuinigingen zo’n prestigeproject wil realiseren. Dit valt niet uit te leggen richting de kleinere culturele instellingen en de cultuureducatie die nu de nek worden omgedraaid, stelt de SP. En Bart Brands (PVV) kwalificeerde het project als het ‘Spuimonster’. Het officiële besluit wordt pas in de gemeenteraadsvergadering van 8 november genomen, maar naar het zich laat aanzien is de strijd beslecht en gaat de bouw van het Spuiforum definitief door.  

Beeld: Neutelings Riedijk Architecten

Bron(nen):   De Architect (blog)  Architectenweb    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. zxrt

  Lelijk. Den Haag is een stad zonder allure, kan zich nooit meten met steden als Parijs of Berlijn

 2. Jannie Ooms

  Het is inderdaad een krankzinnig plan. Het Danstheater en de Philipszaal worden nu al alleen bezocht door een kleine groep (doorgaans) hoogopgeleide autochtone inwoners. De Haagse bevolking bestaat voor de helft uit burgers van allochtone oorsprong, die helemaal niets hebben met de cultuur waarvan CDA, VVD en D66 de pleitbezorgers zijn.

  Er is in Den Haag nauwelijks geld beschikbaar voor ondersteuning van kleinere culturele instellingen. Logisch ook, want er moet stevig bezuinigd worden. Gaan we dan een 25 jaar oud gebouwencomplex dat vijf jaar geleden nog voor veel geld is opgeknapt afbreken en vervangen door een peperduur prestigeproject?

  Quote: Henk Scholten ziet het groots: ‘Vergelijk het Spuiforum met het Museum aan de Stroom, het Tate Modern en het Centre Pompidou, het zal een impuls geven aan het gehele culturele leven in de stad.’ Het is toch niet te geloven dat de man denkt dat de provinciestad Den Haag het ooit zal kunnen opnemen tegen wereldsteden als Londen en Parijs?
  Ze zijn hartstikke gek geworden, daar in Den Haag. Sterker nog, de gekte van Den Haag lijkt ook te zijn overgeslagen op het nieuwe kabinet, met zijn dwaze plannen. Zou het misschien aan de Haagse lucht liggen?

Reacties niet toegestaan