Ambtenaren sjoemelen voor tonnen met datagebruik

Ambtenaren op het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben in privétijd voor tonnen gebeld en internetdata verbruikt met hun werktelefoon. Één ambtenaar had in het buitenland 211.000 euro uitgegeven aan bellen en internetten. Allemaal met zijn telefoon die enkel voor werk was bedoeld.

Dat blijkt uit inzage van het AD in een overzicht van integriteitsschendingen bij het ministerie van BZK in 2018. Meer dan tien ambtenaren gebruikten hun werktelefoon voor privédoeleinden en dat leidde tot gigantische telefoonrekeningen, variërend van 628 tot 14.000 euro per persoon. Eentje maakte het dus wel heel erg bont. Hij activeerde de hotspot van de werktelefoon en liet het hele gezin in het buitenland gebruik maken van de databundel van het ministerie.

De ambtenaar is voorwaardelijk ontslagen. Dat wil zeggen dat hij moet vertrekken als hij weer iets verkeerd doet. Ook moet hij twee jaar lang zijn salarisverhoging inleveren. Een andere sjoemelaar kreeg eveneens voorwaardelijk ontslag. Na de ontdekking van het gesjoemel zijn de contracten met onder meer de provider aangepast. Het probleem zou nu ‘beheersbaar’ zijn.

 

Bron(nen):   AD