Pentagon: China bouwt keten van militaire bases rond de wereld

China bouwt naar verwachting militaire bases over de hele wereld. Daarvoor waarschuwt het Pentagon in een nieuw rapport dat donderdag verscheen. Doel is zogezegd om de investeringen in het wereldwijde infrastructuurprogramma te beschermen, maar in werkelijkheid gaat het om de uitbreiding van macht.

Beijing heeft momenteel maar een overzeese militaire basis in Djibouti, maar er zouden anderen op stapel staan, waaronder eentje in Pakistan. Zo hoopt China zichzelf nog meer neer te zetten als wereldwijde grootmacht. “China’s vooruitgang in projecten zoals het One Belt, One Road (OBOR)-infrastructuurprogramma leidt mogelijk tot meer overzeese bases om zogezegd de infraprojecten te beschermen,” aldus het Pentagon.

“China zal beginnen met bases in landen waar het een langdurige vriendschappelijke relatie mee heeft en gelijkaardige strategische belangen, zoals Pakistan,” klinkt het. Ook andere locaties in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en de Western Pacific hebben de interesse van de Chinezen.

Het Pentagon waarschuwt ook voor toenemende Chinese activiteiten in het Arctisch gebied. Daar wordt eveneens de weg vrijgemaakt voor meer militaire aanwezigheid, onder meer door er onderzeeërs te positioneren. In het rapport staat verder dat Denemarken zorgen heeft geuit over de Chinese belangstelling voor Groenland. Het land zou plannen hebben om er een onderzoeksstation te bouwen, mijnactiviteiten uit te breiden en vliegvelden te renoveren.

Bron(nen):   The Guardian