Eindelijk kondigt Theresa May aan: ‘ik treed af’

De laatste zinnen van haar afscheidsspeech sprak ze snikkend uit. Haar droombaan is ten einde. Al maanden is de Britse premier May machteloos en is haar leiderschap gedoemd in mislukking te eindigen. Iedereen wist en vond dat ze weg moest, ook de meerderheid in haar eigen partij. Maar zojuist, vrijdagochtend, heeft ze de strijd gestaakt en heeft aangekondigd dat ze weg zal zijn. Ze was nog net op tijd:  haar partij was van plan haar aan de kant te schuiven.

Theresa Mary Brasier May (63) was sinds 13 juli 2016 premier van het Verenigd Koninkrijk. Vanaf het begin ging het fout. Haar opdracht was haar land uit de EU te leiden. Ze meende dat de meerderheid die ze had in het parlement te klein was en gokte op nieuwe verkiezingen. Fout gegokt: de meerderheid die ze had raakte ze kwijt.

Sindsdien probeerde ze haar verdeelde land uit de EU te krijgen. Na vele nederlagen gaf ze het vandaag op. May had twee ambities: de brexit realiseren en voorkomen dat de Conservatieve partij uiteen zou vallen. Dat is haar geen van beide gelukt.

De Conservatieve partij zal een opvolger kiezen. Vanwege het staatsbezoek van Trump  en de herdenking van D-Day moet er nog even een premier blijven. De strijd om haar opvolging begint formeel op 10 juni. May blijft aan tot 7 juni. Boris Johnson lijkt de gedoodverfde opvolger. Maar daarmee is het probleem van Brexit niet opgelost.

Wordt nog heel lang vervolgd.