Verstopt in het regeerakkoord: te dure zorg niet langer vergoed

Politiek
woensdag, 28 november 2012 om 7:10
welingelichtekringen header 1
De ontdekte dat in het regeerakkoord is vastgelegd dat zorg die maatschappelijk te duur is niet langer wordt vergoed. VVD en PvdA gaan wettelijk vastleggen dat zorg kosteneffectief moet zijn. Zorg die in medisch opzicht goed werkt, maar ook te duur is, wordt daarom niet langer vergoed. Op dit moment is alleen het criterium van medische effectiviteit wettelijk verankerd. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de beschikbaarheid van veel medicijnen en behandelingen. Denk aan dure chemotherapieën, medicijnen voor zeldzame ziekten en ingrijpende operaties op hoge leeftijd.
Hoe de keus precies moet worden gemaakt is niet duidelijk. Volgens De Volkskrant zou 'de Trechter van Dunning' van slag kunnen worden gehaald. Dat is een methode bedacht door dr Dunning in de jaren negentig.
Die werkt zo:
De Trechter van Dunning bestaat uit vier 'zeven'. In de eerste zeef wordt de vraag gesteld: is de zorg noodzakelijk voor deelname aan de samenleving? Zo komen een vruchtbaarheidsbehandeling, een spataderoperatie of de anticonceptiepil waarschijnlijk niet door de eerste zeef. Of de rollator. In de volgende zeef wordt de vraag gesteld of de zorg ook 'werkzaam' is. Dat wil zeggen: is de effectiviteit wel wetenschappelijk bewezen?Als de grens scherp wordt getrokken is nu slechts 40 procent van alle behandelingen evidence-based.In de derde zeef is het vervolgens de vraag of de zorg zo efficiënt mogelijk en kosteneffectief wordt geleverd. In de vierde zeef komt de politieke afweging aan bod: wie moet betalen, de overheid of de patiënt?
Over die vierde zeef gaat het voorstel uit het regeerakkoord.