Verstopt in het regeerakkoord: te dure zorg niet langer vergoed

De Volkskrant ontdekte dat in het regeerakkoord is vastgelegd dat zorg die maatschappelijk te duur is niet langer wordt vergoed.  VVD en PvdA gaan wettelijk vastleggen dat zorg kosteneffectief moet zijn. Zorg die in medisch opzicht goed werkt, maar ook te duur is, wordt daarom niet langer vergoed. Op dit moment is alleen het criterium van medische effectiviteit wettelijk verankerd. Dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de beschikbaarheid van veel medicijnen en behandelingen. Denk aan dure chemotherapieën, medicijnen voor zeldzame ziekten en ingrijpende operaties op hoge leeftijd.
 Hoe de keus precies moet worden gemaakt is niet duidelijk. Volgens De Volkskrant zou 'de Trechter van Dunning' van slag kunnen worden gehaald. Dat is een methode bedacht door dr Dunning in de jaren negentig.
Die werkt zo:
De Trechter van Dunning bestaat uit vier 'zeven'. In de eerste zeef wordt de vraag gesteld: is de zorg noodzakelijk voor deelname aan de samenleving? Zo komen een vruchtbaarheidsbehandeling, een spataderoperatie of de anticonceptiepil waarschijnlijk niet door de eerste zeef. Of de rollator. In de volgende zeef wordt de vraag gesteld of de zorg ook 'werkzaam' is. Dat wil zeggen: is de effectiviteit wel wetenschappelijk bewezen?Als de grens scherp wordt getrokken is nu slechts 40 procent van alle behandelingen evidence-based.In de derde zeef is het vervolgens de vraag of de zorg zo efficiënt mogelijk en kosteneffectief wordt geleverd. In de vierde zeef komt de politieke afweging aan bod: wie moet betalen, de overheid of de patiënt?
Over die vierde zeef gaat het voorstel uit het regeerakkoord.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Als je je daarvoor aanvullend kunt verzekeren is dat mooi.
  Dan kan de basisverzekering goedkoper zijn, en de aanvullende verzekeringen duurder.

 2. grasspriet

  Dan gaat er niet veel meer vergoed worden want zoals dit zorgstelsel in elkaar zit is alles te duur en wordt alles te duur gehouden omdat er winst gemaakt moet worden.

 3. JulesVerne

  Wat ik mis in al die koopkrachtplaatjes en bezuinigingen is het feit dat persoonlijke netwerken ook kunnen helpen. Ik ben 23, maar als ik iets niet kan betalen kan ik het mijn ouders vragen. Als die het niet kunnen betalen kan ik bij mijn familie langs en daarna zou ik altijd nog vrienden en kennissen kunnen vragen als het om leven of dood gaat. In de meeste landen is het vrij normaal dat familie en vrienden elkaar helpen als ze iets niet kunnen betalen. Waarom moet een inefficiënte overheid dit allemaal regelen?

  • Michiel Thalen

   Alleen kennen de zwakkeren onder ons vaak niet veel mensen die het voor ze kunnen opvangen. Jij bent nog jong, maar waarschijnlijk niet uit een gezin van de onderste sociale klasse (die komen hier helemaal niet). Sociaal zijn doe je niet alleen voor je vrienden.

   (in antwoord op JulesVerne)
 4. Rinus57

  Zeer zorgelijk als dit waar is , betekend dat een politieke stroming uit gaat maken met verzekeraars over leven of dood .

  Wat kost een leven nu of wat kost een leven later met alle handicaps van het ouder worden met gebreken met medicijn gebruik waarvan de middelen bij uitstek duur zijn .

  Weggezet tegen het licht van kiezersbedrog en landverraad door het in stand houden van de Grieken met een duidelijk bezuinigingsprogramma wat de VVD en het PVDA voor staat met ons land is dit een schadelijke vlek waarbij alles verbleekt wat met sociaal gedachten goed voor patiënt en maatschappij te maken heeft.

Reacties niet toegestaan