Amerika geeft deel(tje) Afghanistan prijs

Politiek
door Admin
zaterdag, 10 oktober 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Amerikaanse troepen hebben een afgelegen basis in het oosten van Afghanistan verlaten na bloedige gevechten met de Tabiban. De Kamdesh-basis lag vlakbij de grens met Pakistan; recentelijk kwamen hier 8 Amerikaanse militairen om het leven.
De legerleiding beweert dat de terugtrekking geheel volgens plan is; ze zou goed passen in de nieuwe strategie van generaal Stanley McChrystal om al te geisoleerde posten te verlaten en meer aanwezig te zijn in dichter bevolkte gebieden - om zo de burgerbevolking betere bescherming te geven.
Gepland of niet, bij Kamdesh is recentelijk harde strijd geleverd, waarbij opstandelingen tijdens de gevechten een doorgang naar de basis hebben geforceerd. Het afgelopen jaar heeft het Amerikaase leger nergens in Afghanistan zwaardere verliezen geleden als hier. Na vertrek van de VS is de basis vanuit de lucht nog eens flink gebombardeerd en er zou zo goed als niets meer van over zijn.
Commentaar van Zabiullah Mujahid, Taliban-woordvoerder: "This is another victory for Taliban. We have control of another district in eastern Afghanistan."
Bron(nen): AP News