Angela Merkel in de ban

Politiek
door Admin
zondag, 15 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een maand geleden sprak Angela Merkel de paus erop aan op dat er een bisschop (Williamson) was die de holocaust ontkende. Zo had de Duitse paus immers aanleiding gegeven om de katholieke kerk van antisemitisme te betichten.
Inmiddels kan de rekening worden opgemaakt: veel Duitse katholieken nemen het de bondskanselier kwalijk dat ze God’s plaatsvervanger op aarde heeft bekritiseerd en zijn niet van plan ooit nog op haar te stemmen. En dat is een probleem als je partijleider bent van de CDU, de Duitse Christen Democraten.
De Frankfurter Allgemeine Zeitung brengt de ravage in kaart en meldt dat in Duitsland nogal wat katholieken wonen die niet willen dat er met de paus wordt gemarchandeerd. Handen af von unseren Papst Benedikt.
Maar wat had Merkel dan moeten zeggen toen haar gevraagd werd wat ze dacht van de zaak-Williamson, zo legt de FAZ voor aan een verstoorde katholiek. Nou gewoon: ‘geen commentaar!’ De ophef om de woorden van Merkel is een interessante botsing tussen de protestantse neiging te zeggen wat je denkt en de katholieke reflex om juist niet te zeggen wat je denkt.
De CDU telt 530.000 leden, van wie de helft katholiek. Dat betekent dat de kanselier relatief kort voor de eerstvolgende verkiezingen geweldig veel krediet heeft verspeeld.