De jacht op Hamza, de zoon van Bin Laden

Politiek
donderdag, 12 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Bij de inval in het huis van Osama bin Laden in Abbottabad, wist een van Bin Ladens meest militante zonen, Hamza, te ontkomen, terwijl hij net als zijn vader ook gedood had moeten worden. John Brennan, de contraterrorisme-adviseur van Obama, vertelde in eerste instantie dat Hamza ook was gedood. Toen veranderde het verhaal: het was niet Hamza die gedood was, maar een andere zoon, Khaled bin Laden. Nu beweert Pakistan dat Hamza uit het huis heeft weten te ontsnappen tijdens de inval door de Amerikaanse Navy Seals-commando's. Een van Bin Ladens weduwen zou dat haar ondervragers hebben verteld. Of dat waar is wordt fel betwist. Amerika beweert dat er niemand heeft kunnen ontsnappen.
Als dat zo is, dan is dat, schrijft The Huffington Post, slecht nieuws voor de wereld: Hamza (22), die precies op zijn vader lijkt, is misschien wel de meest militante van Bin Ladens nazaten: hij was voor zijn 18de al een gewelddadige jihadist en staat bekend als ‘de kroonprins van het terrorisme’. Sinds 2003 dook de jonge Hamza in verschillende video’s op: in trainingskampen van de Taliban, als jihad strijder bij de Afghaans-Pakistaanse grens. Voordat ze vermoord werd, noemde Benazir Bhutto hem als de samenzweerder die in een complot zat om haar te doden. En in 2008 verscheen op internet een gedicht waarin werd gevraagd om de vernietiging van de Verenigde Staten. Het gedicht werd aan Hamza toegewezen.
Hoewel hij de ‘kroonprins van terrorisme’ wordt genoemd, verwacht niemand dat Hamza al de leiding van Al Qaida zal overnemen. Maar met het charisma dat zijn vader ook had en met de status van 'zoon van' zou hij over een aantal jaren, als hij een geharde mujahid is en zijn banden met Al Qaida heeft verstevigd, volgens The Huffington Post wel eens grote roem kunnen verwerven. De dood van zijn vader mag dan een hele opluchting zijn voor de VS, maar of Hamza nu is ontsnapt of dat hij elders was, ze zijn nog lang niet van de Bin Ladens af.