De opvolger van de Britse oplichter blijkt een oplichter

Politiek
maandag, 31 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Gisteren moest Chief Secretary to the Treasury (de schatkistbewaarder) van de Bitse regering aftreden. Hij huurde op kosten van de belastingbetaler een kamer van zijn levensgezel. Dat deed hij om geheim te houden dat hij homo was, maar niet goed te begrijpen is waarom de belastingbetaler zijn logies moest betalen om dat geheim te houden. Weg dus. in disgrace.
Nummer twee is benoemd op de post en die zal het niet veel langer gaan maken dan zijn voorganger. Danny Alexander. de nieuwe man, had in London een tweede huis dat hij bij de belasting (legaal)declareerde. Britse parlementariërs mogen een tweede woning in London bij de belastingbetaler in rekening brengen, omdat ze die nodig hebben voor hun werk. Maar als je in Engeland een tweede woning verkoopt, moet je belasting betalen over de winst die je op die verkoop maakt. Capital Gains tax, heet dat. De nieuwe regering is zelfs van plan die belasting te gaan verhogen. Dat had David Law, de afgetreden schatkistbewaarder al besloten.
Zijn opvolger zal er geen last van hebben: hij verkocht zijn tweede huis reeds, maakte een winst van 190.000 pond, had daarover 40 procent capital gains tax moeten betalen, en deed dat niet, onthult The Daily Telegraph.. Of anders: het huis dat werd betaald door de belastingbetaler kon hij met winst verkopen en die winst stak hij in zijn eigen zak. Ook Danny Alexander denkt dat hij dit zal overleven; dat dacht Law aanvankelijk ook. Die bleef nog 36 uur in functie. Kijken hoelang Alexander nog in het kabinet zit.
De ploeg van David Cameron, die een breuk zou vormen met de zakkenvullers en baantjesjagers van Labour, is binnen twee weken al zo ongeveer door haar morele gezag heen.