De overheid weet lekker alles

Politiek
door Admin
donderdag, 17 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In de westerse wereld spant de Britse overheid de kroon als het gaat om koekeloeren in andermans leven. Met behulp van camera's, telefoongegevens en databestanden worden de gangen van miljoenen mensen vastgelegd voor 'je weet maar nooit.' Opmerkelijk vaak wordt hier erg luchtig over gedaan. Zo van: als je niets doet wat niet mag, is er verder niets aan de hand. Zeker, dat kan vandaag zo zijn, maar hoe de vlag er morgen bij hangt is volstrekt onduidelijk. En wie weet, bent u dan opeens minder blij dat Big Brother 'alles' van u weet.
The Daily Telegraph biedt vandaag een interessant artikel over deze kwestie. Van 38 miljoen Britse automobilisten worden 'alle' vervoersbewegingen vastgelegd door een camarastelsel dat deze gegevens aanlevert aan een computersysteem. Het systeem werd in de jaren negentig ontwikkeld om congestie tegen te gaan, maar kwam al snel in handen van de politie. Was wel zo makkelijk voor het bestrijden van terrorisme en het vangen van boeven. Alle politiebureaus in Engeland en Wales zijn er op aangesloten en kunnen bijvoorbeeld zien wat iemands laatste 250 autoritten zijn geweest.. Zoiets komt veel vaker voor: een databestand wordt in het leven geroepen voor een 'nuttig' doel en als snel hebben overheid en justitie het in handen. Sinds jaar en dag pleiten 'cilvil liberty campaigners' er voor dat deze gegevens niet langer worden opgeslagen en ze hadden al die tijd een bondgenoot in de Liberale Partij.
Kwam dat even goed uit dat de Liberalen nu in de regering zitten, kan vice-premier Nick Clegg eindelijk iets doen aan deze aantasting van ieders privacy. Maar de partij van Clegg houdt zich muisstil en iedereen wacht in spanning af wat er gaat gebeuren. Rekening houdend met de mogelijkheid dat er niets gebeurt.