Dit is de nieuwe Bin Laden

Politiek
door Admin
zaterdag, 18 september 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Anwar al Awlaki mag een wat onbekende naam zijn, als het klopt wat The Daily Telegraph schrijft, komt daar snel verandering in. Als binnen afzienbare tijd een grote aanslag in een westers land zal plaatsvinden, is de kans groot dat Awlaki de verantwoordelijkheid hiervan zal claimen.
Bij de CIA staat hij hoog op de hitlist en de chef van de MI5, de Britse spionagedienst, was deze week opvallend openhartig en noemde hem 'the West Public Enemy No 1.' Awlaki is een geestelijk leider die vanuit Jemen opereert, een land dat steeds meer angst inboezemt als centrum van nieuwe mogelijke terreurdaden. Inlichtingendiensten houden het erop dat het aloude terreur handwerk vanuit Pakistan/Afghanistan aan belang heeft ingeboet ten gunste van activiteiten in Jemen en Somalië. al-Qaeda is als het ware verhuisd.
Awlaki (39) is een geestelijke die zich bij voorkeur van internet bedient. Via het web heeft hij een wereldwijd publiek opgebouwd, maar ook is hij de mentor van terroristen. De Nigeriaan die met Kerst een vliegtuig boven Detroit wilde opblazen, is bijvoorbeeld een van zijn pupillen. Zijn biografie is opvallend. In zijn jeugd woonde hij in de Verenigde Staten waar zijn vader studeerde om later minister van Landbouw in Jemen te worden. Awlaki spreekt perfect Engels en is vertrouwd met het Westerse leven. Zelf studeerde hij in San Diego en Washington alvorens hij in de ban raakte van het ware geloof.
Inmiddels is hij een geestelijke die de jihad predikt en zo een enorm gezag opbouwde. En ook weet hoe de haat tegen de ongelovige in daden moet worden omgezet.