Dominee Peetom moet het CDA redden

Politiek
maandag, 04 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De verwachtingen waaraan de nieuwe voorzitter van het CDA moet beantwoorden, zijn onmenselijk hoog, schrijft onder meer het Financieele Dagblad. Na de verpletterende nederlaag bij de Kamerverkiezingen vorig jaar juni en de diepe verdeeldheid over de samenwerking met de PVV moet de nieuwe voorzitter op alle fronten een wending ten goede teweegbrengen. Om de voorzitter een handje te helpen, bogen zo’n duizend CDA leden zich afgelopen zaterdag over inhoud, cultuur en organisatie van de partij. Onderwerpen waarvan verschillende commissies hebben geconstateerd dat het daarmee flink fout zit bij het CDA. Aan het eind van het partijcongres in Den Haag blijkt dat de leden in meerderheid Ruth Peetoom de taak toevertrouwen de ontspoorde partij weer op de rails te krijgen. Hulp is er ook van de Haagse beroepspolitici. Die hebben zich tot zaterdag opvallend stilgehouden over de weg die het CDA moet inslaan om de malaise achter zich te laten. Ze wisten dat zij even niet aan zet waren, nadat ze het uiterste hadden gevraagd van de partijleden door hen in oktober te laten instemmen met samenwerking. Peetoom is in ieder geval niet de gedroomde kandidaat van de partijtop. Die had stiekem gehoopt op de ervaren bestuurder Sjaak van der Tak. Die sprak zich openlijk uit voor samenwerking met de PVV en vindt dat het CDA vooral met rechtse thema’s kiezers terug moet winnen.
De leden kiezen liever de linksige, sociaal bewogen dominee die tegen samenwerking met Wilders stemde. De verklaring is simpel: de huidige CDA-leiding is ook (nog) niet de gedroomde top van de leden. Peetoom moet de ‘aanvoerder in het kabinet’ Maxime Verhagen en de fractie onder leiding van Sybrand van Haersma Buma bij de les houden.
Op het congres laten fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en vicepremier Maxime Verhagen hun schroom varen. Het CDA blijft de partij van het gezin, zegt Buma. Verhagen benadrukt het belang van waarden en normen. Hij belooft dat het CDA hervorming van ontslagrecht en WW niet opgeeft, ook al gebeurt dat niet in deze kabinetsperiode. En Europa verdient nieuw elan. En tot wel zes keer toe maakte Verhagen, Buma, Peetom en andere prominenten duidelijk dat het CDA veel geeft om moslims. En zondag kreeg het CDA al een klein cadeau: de aanhang van de PVV begint inderdaad te krimpen.