Donner wil wob beperken

Politiek
woensdag, 04 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wil oneigenlijk gebruik van de wet openbaarheid van bestuur (wob) door journalisten aanpakken, meldt Binnenlands Bestuur. Donner zou graag de wet op enkele punten willen aanpassen om ambtenaren te ontlasten. Volgens hem hebben veel ambtenaren vaak een dagtaak aan de behandeling van aanvragen. "Dat is het gevolg van het schot hagel dat journalisten op de overheid afvuren in de hoop dat een korreltje een primeur oplevert. Dat vind ik geen efficiënte tijdsbesteding.'' De mininster zei het dinsdag tijdens een bijeenkomst in Amsterdam op de Dag van de Persvrijheid.
Donner is nog meer van plan. Hij wil ook de beraadslagingen voorafgaand aan overheidsbesluiten uit de openbaarheid houden. De pers, vindt hij, moet niet alleen afhankelijk zijn van gegevens die de overheid verstrekt. "Ook toen de wet er nog niet was, hadden we in Nederland persvrijheid.'' Openbaarheid kan vernieuwing tegenwerken, meent hij. "Ambtenaren en ministers zijn terecht voorzichtig met openbaarheid. Een verkeerde opmerking van de minister van Financien kan tegenwoordig miljoenen aan schade opleveren.''
De IJslandse parlementarier en voormalig woordvoerster van Wikileaks Brigitta Jonsdottir, die de jaarlijkse persvrijheidslezing hield, reageerde volgens Binnelands Bestuur geschokt. "Dit was meer dan een bom. Hier moeten journalisten tegen protesteren.'' Ze was verbaasd dat de aanwezige journalisten niet meteen in verweer kwamen.
Donners toespraak is te lezen in NRC Handelsblad (alleen betaald online).