'Doorrekenen' is moeilijker dan het lijkt

Politiek
door Admin
woensdag, 28 april 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De 3 Britse partijen die volgende week de verkiezingen hopen te winnen, zitten er behoorlijk naast met hun financiële plaatjes, aldus The Daily Telegraph. En niet een beetje, maar met miljarden ponden. Groot-Brittannië zit in een flinke financiële crisis en dat brengt de vraag met zich mee of de belastingen omhoog moeten of dat de staat minder werkzaamheden met minder mensen zal gaan verrichten.
Het Britse 'Institute for Fiscal Studies' heeft in dat verband veel kritiek op Labour, op de Conservatieven en op de Liberaal Democraten die goochelen met allerlei maatregelen maar bepaald niet goed op de hoogte zijn van de gevolgen van alles dat ze willen veranderen. Voor 52 miljard pond is er helemaal geen dekking in de plannen die ze heben gemaakt.
Niet een partij, zo beweert dit instituut, zal erin slagen de publieke sector zo drastisch te saneren als nu wordt voorgesteld. En dat betekent: minder bezuinigingen dan voorzien en dus zal dat gecompenseerd moeten worden met hogere belastingen. Alleen, dat zeg je liever niet, enkele dagen voor de verkiezingen. Morgenavond treffen de 'grote 3' elkaar opnieuw op de tv, ditmaal om over de economie te debatteren. Vooral Gordon Brown mag zich de kritiek aantrekken, want hij is premier en was bovendien jarenlang Chancellor. Enerzijds kan hem dus in de schoenen worden geschoven dat het land er beroerd voor staat en dat hij daar al jarenlang verantwoordelijk voor is. Maar daarnaast is ook hij (en zijn partij) blijkbaar niet in staat goede financiële planen op tafel te leggen. Wat in Groot-Brittannië nu geconstateerd wordt, zou ook weleens in Nederland het geval kunnen zijn. Je hebt bij de nationale overhoringen over de doorgerekende partijprogramma's dus mensen die niet uit hun woorden kunnen komen (Job Cohen) en kandidaten die dat wel kunnen (Jan Peter Balkenende en Mark Rutte). Maar sluit niet uit dat in alle gevallen het gegoochel met miljarden vooral gegoochel is.