Een oog voor een oog, een tand voor een tand

Politiek
maandag, 26 september 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het Iraanse Hooggerechtshof heeft een 'oog om oog, tand om tand'-straf bevestigd voor een man die iemand tijdens een familieruzie met een bijtend product van het zicht beroofd had. Hij moet nu een oog verliezen. De aanvaller, de 26-jarige Mohammad, werd vijf jaar geleden door de zwager van het slachtoffer voor de rechtbank gedaagd. Het slachtoffer raakte bij de aanval verminkt en verloor het zicht aan één oog, aldus de Iraanse krant Shargh.
Een rechtbank in Teheran beval dat de agressor ook een oog moest verliezen volgens de wet 'oog om oog, tand om tand', die in de islamitische sharia is opgenomen en voor bepaalde misdaden in Iran van kracht is. Hij werd ook veroordeeld tot twee jaar cel en moet schadevergoedingen aan zijn slachtoffer betalen.
Volgens de krant kreeg de aanvaller, een drugsverslaafde in geldnood, een miljoen rial (100 dollar of 74 euro) voor de misdaad uitbetaald. De opdrachtgever werd ook veroordeeld.
Enige tijd geleden zag een ander slachtoffer van een soortgelijke aanval op het laatste moment af van het goddelijke recht op wraak.