En weg is de president

Politiek
door Adminmaandag, 31 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Heel erg vaak is de Duitse president Horst Köhler (FDP) niet in het nieuws, maar zijn plotselinge aftreden haalt vandaag wel de voorpagina's. "Ich erkläre meinen Rücktritt vom Amt des Bundespräsidenten", zei hij vandaag in Berlijn in zijn ambtswoning Schloss Bellevue.
Reden voor deze opvallende stap: zijn faux pas door op te merken dat met de Duitse deelname aan de strijd in Afghanistan best ook een zakelijk belang was gediend. Vorige week had hij deze (bijna Hollandse!) uitspraak gedaan tijdens een bezoek aan de troepen te velde en die was in Berlijn erg slecht gevallen. De Bondspresident was dusdanig in opspraak gekomen en dat was niet in overeenstemming met zijn gewichtige taak.
Het is niet eerder voorgekomen dat een Duitse na-oorlogsde president is teruggetreden en met Köhlers (67) vertrek worden de Duitse problemen niet kleiner - de eurocrisis in acht genomen.
Anderzijds: eerder al schreef Welingelichte Kringen dat de huidige president soms de neiging had om Angela Merkel de les te lezen, iets waar de Bondskanselier niet echt van was gediend. In die zin is hier sprake van een opruiming - en is het niet voor het eerst dat iemand die Merkel in de weg zit, gewoon van het toneel verdwijnt.