Frankrijk blijft een paradijs

Politiek
door Admin
donderdag, 17 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Frankrijk ga je op je 60ste met pensioen, dat is al zo sinds 1981 toen president Mitterrand met een reeks maatregelen kwam die het leven op een bijzondere manier wisten te veraangenamen.
Inmiddels hebben de rekenmeesters zich gebogen over 's lands tekorten (begrotingstekort 2010: 8 procent) en een wonder is het niet dat iemand op het idee kwam de Fransen te vragen wat langer te gaan werken. Het voorstel is om de pensioenleeftijd van 60 in 2018 (geleidelijk) op te trekken naar 62 jaar. Kan president Sarkozy bovendien aantonen dat hij niet terugschrikt voor een echte hervorming. Hoe gaat dit op zich redelijke voorstel vallen bij de onredelijke Franse bevolking?
Niet iedereen is er gerust op en langdurige protesten en stakingen zijn het voorland. De immer actieve vakbonden spreken al van een 'provocatie' en zullen er ongetwijfeld hard in gaan. De regering dacht slim te zijn door dit weinig populaire voorstel in de zomer te lanceren, vlak voor de grote vakanties. Zeker, Fransen gaan heus niet staken op het moment dat ze massaal naar hun buitenhuizen afreizen.
Maar daarna, zo voorziet The Economist - als de lange herfst zich aandient - is er alle tijd om het land langdurig plat te leggen. En de straat op te gaan uit protest tegen dit asociale voorstel.
Dat mensen elders tot hun 65ste moeten werken of soms nog langer, zal hierbij geen enkele rol spelen. Frankrijk is uniek en dat laat zich ook zien in de relatief korte periode dat een Fransman zich op de arbeidsmarkt waagt.
Bron(nen): The Economist