Frans politicus met dood bedreigd

Politiek
door Admin
maandag, 26 april 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Jean-François Copé, fractievoorzitter van de UMP (partij van president Sarkozy) is onder politiebewaking gesteld. Hij ontving meerdere doodsbedreigingen sinds hij zich sterk maakt voor een burka-verbod in Frankrijk. In januari 2010 diende hij een wetsvoorstel in om vrouwen te verbieden met burka over straat te gaan. Reden: het strookt niet met de gelijkwaardigheid van de vrouw en bovendien is het onveilig. Terwijl de burka-wet nog niet van kracht is, zijn de eerste vrouwen al op de bon geslingerd die gesluierd achter het stuur zitten en volgens de politie een gevaar op de weg vormen.
In Frankrijk wonen circa 5 miljoen moslims, de grootste moslimgemeenschap in het Westen. Vermoedelijk zo'n 2.000 vrouwen dragen een burka. Al in 2004 werd een wet aangenomen die religieuze uitingen op scholen verbiedt.
De recente strijd tegen de burka in Frankrijk heeft in islamitische landen al veel reacties te weeg gebracht. Al-Qaeda toonde zich vertoornd en menige moslimleider veroordeelde president Sarkozy om dit voornemen. Deze boodschapen zijn blijkbaar goed in Frankrijk gearriveerd en Copé kan voortaan onder strenge politiebegeleiding over straat.