Geldt de Franse wet opeens voor iedereen?

Politiek
door Admin
zaterdag, 31 oktober 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het zijn vreemde tijden in de Franse politiek. De zoon van Mitterrand moet de gevangenis in, omdat hij duistere zaakjes deed met Afrikaanse dictators. Een andere oude coryfee, de zeer louche Charles Pasqua werd voor een jaar veroordeeld, al wekenlang loopt er een ruchtmakende rechtszaak tegen Dominique de Villepin, voormalig premier, en nu wordt zelfs Jacques Chirac beschuldigd van corruptie.
Waar zijn de tijden gebleven dat weliswaar dagelijks voor de Franse rechters verdachten verschenen die werden veroordeeld, maar dat hoge bestuurders ten allen tijde vrijuit gingen? Wat krijgen we nou? Gaat de Franse wet soms voor iedereen gelden? Chirac was van 1977 tot 1995 (daarna werd hij president) burgemeester van Parijs en heeft zich in die periode enorm verrijkt. Iedereen die in de stad wilde bouwen of een andere gunst van het stadsbestuur wenste, moest met een zak met geld langs het gemeentehhuis, die dankbaar in ontvangst werd genomen door Chirac's partijgenoten.
De RPR, zijn toenmalige beweging, had de hele stad in handen (alle 20 arrondissementen) en kon deze afperspraktijken dus op grote schaal uitvoeren. Dreigde in 1 arrondissement de meerderheid te verdwijnen? Dan werden bij gemeentelijke verkiezingen dode kiezers tot leven gewekt die allemaal voor Chirac stemden, en zo bleef het imperium jaren achtereen in stand. Een krant als Le Canard Enchainee schreef met grote regelmaat over deze praktijken, maar geen rechter die erover peinsde tot vervolging over te gaan. Daarna was Chirac 12 jaar lang president en immuun (boven de wet staand), zoals dat heet.
En nu zou de oude baas alsnog vervolgd worden en op zijn 76ste voor de rechter moeten verantwoorden wat hij wel niet heeft uitgespookt? Dat kunnen nog lange zittingen worden en zelfs de meeste Fransen gaat dit te ver. Dat Chirac een grote boef is, wisten ze allang. Blijkbaar is met dat idee goed te leven.
Bron(nen): The Times