Het gedachtengoed van Anders Behring Breivik, alias Andrew

Politiek
door Gerard Driehuiszondag, 24 juli 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Op de dag van zijn moordpartij postte Andrew Berwick een video op YouTube. Daarin haalt hij twaalf minuten lang uit naar islam, marxisme en multiculturaliteit. Breivik is in de video te zien, gekleed in duikerspak en met een automatisch wapen in aanslag.
Het filmpje is inmiddels verwijderd. De beelden zouden een samenvatting zijn geweest van zijn 1.500 pagina's tellend manifest getiteld "2083. A European Declaration of Independance". (Het volledige document staat hier) Het manifest toont ook aan dat Breivik de aanslagen in Oslo al nauwkeurig voorbereidde sinds de herfst van 2009. De Noor zag zichzelf als een tempelier die actie onderneemt om zijn 'idealen' te redden. "De mensen die door het Europese publiek op de meest extravagante manier bewonderd worden, zijn de grootste leugenaars; de mensen die het meest veracht worden, zijn diegenen die hen proberen de waarheid te vertellen", luidt het openingscitaat.
In het document, dat in het Engels geschreven is, schrijft de 32-jarige Noor naast ellenlange passages waarbij hij de geschiedenis aanhaalt, ook de voorbereidende stappen van zijn aanslagen neer. Terrorisme als "middel om de menigte wakker te schudden", luidt het.
Breivik denkt aan zijn "postoperationele situatie", indien hij "een succesvolle missie overleeft" en hem een "multicultureel proces" te wachten staat. Het "grootste monster sinds de Tweede Wereldoorlog" zullen ze hem noemen.
article 2018106 0d227ef300000578 658 634x495