Hoe Arnie Californie van de ondergang heeft gered

Politiek
door Admin
vrijdag, 24 september 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In januar 2011 zit de termijn van Arnold Schwarzenegger als gouverneur van Californië erop en is er veel veranderd, zo meent de politiek commentator van The Atlantic Monthly. Hij kwam in 7 jaar tijd met opzienbarende milieu-wetgeving, hij brak de te grote macht van de vakbonden en hij veranderde het kiesstelsel op een manier die beter en ook eerlijker is. Hoe hij dat allemaal flikte? Ten eerste gooide hij graag zijn eigen faam in de strijd en anders wel die van zijn vrouw (een Kennedy). Maar wat opvallender was: hij deed nauwelijks moeite om geliefd te zijn. Terwijl politieke tegenstanders er miljoenen aan besteedden om hem te demoniseren, leek hij niet van zijn stuk te brengen. De meeste politici doen er alles aan om hogerop te komen en van dergelijke ambities heeft Schwarzenegger geen last. President kan hij niet worden en een zetel in de Senaat interesseert hem niet.
Verder lijkt hij erg op zijn electoraat. Erg groen als het om milieuzaken gaat, liberaal inzake sociale kwesties, hard inzake law and order en conservatief waar het de belastingen betreft.
Schwarzenegger lijkt eigenlijk erg op de inwoners van Californië, zoals al die inwoners van de 'Golden State' erg op hun gouverneur lijken. In de overdrachtelijke zin des woords uiteraard.
Bron(nen): The Atlantic