'Hoe je de complete woningmarkt kunt ontwrichten'

Politiek
door Monique Smitszaterdag, 24 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Voordat Mark Rutte gaat skiën met Jort Kelder deelde hij op zijn laatste persconferentie nog even mee dat het kabinet bezitsvorming zo belangrijk vindt dat het alle huurders in staat wil stellen hun huis te kopen. Daarom moeten de corporaties de woningen tegen 90% van de WOZ-waarde aan hun huurders aanbieden - in de praktijk is dat vaak ver onder de marktprijs.
Direct na Ruttes mededeling brak een storm van kritiek los, meldt de Volkskrant. 'Het kabinet lijkt het antwoord gevonden te hebben op de vraag hoe het de complete woningmarkt zo goed mogelijk kan ontwrichten', zegt emeritus hoogleraar woningmarkt Hugo Priemus. Hij noemt het een mooi kerstcadeau voor sommige vermogende huurders. Maar volgens hem drukt het wel de prijzen van koopwoningen. Daardoor komen mensen die hun huis willen verkopen nog verder in de problemen komen dan ze nu al vaak zitten. 'En de groeiende groep Nederlanders die wacht op een sociale huurwoning is er intussen totaal niet mee geholpen.'
De vereniging van woningcopporaties, die niet principieel tegen de verkoop is van sociale huurhuzien, noemt het 'een zeer onverstandig besluit'. 'We kunnen totaal geen strategie meer uitzetten als iedere woning op elk moment verkocht kan worden', zegt Marc Calon, voorzitter van de vereniging in de Volkskrant.
En ook de Woonbond ziet niets in het voorstel: 'Uit een ledenraadpleging blijkt dat huurders helemaal geen behoefte hebben aan meer woningen die te koop worden gezet, maar wel aan meer betaalbare huurwoningen.'
Ook is er kritiek uit VVD-hoek: in het programma Tros Kamerbreed noemt oud-VVD-voorzitter en burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn het plan 'Rücksichtslos'.
Bron(nen): de Volkskrant