'Ik mag al niets en dit ga ik gewoon doen'.

Politiek
dinsdag, 03 november 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Majesteit wist van het begin dat er narigheid van zou komen. En gelijk had ze. Koningin Beatrix heeft vanaf het moment dat Willem-Alexander over een huis in Mozambique begon grote bedenkingen bij het project. Dat heeft een bron die dicht bij de koninklijke familie tegen RTL Nieuws gezegd.
Koningin Beatrix vermoedde al dat een huis in een arm Afrikaans land grote problemen zou kunnen veroorzaken, maar haar zoon zou hebben gezegd: 'Ik mag al niets en dit ga ik gewoon doen'. Het kabinet heeft in september besloten dat de prins zijn zin krijgt en gewoon door mag gaan met zijn project.
In Mozambique zijn de autoriteiten nog steeds wél blij. „Sommige mensen zeggen dat het immoreel is een project te beginnen in een arm gebied. Maar door dit te zeggen bereiken ze het tegenovergestelde. Ze bieden de bevolking in afgelegen gebieden geen toegang tot moderne faciliteiten en moderne technologieën.” De bouw van de vakantievilla's op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo is een goede manier om de armoede te bestrijden, liet minister van Toerisme Fernando Sumbana Júnior dinsdag weten in een verklaring. De regering is in handen van voormalig marxistisch leninistisch opstandelingenbeweging (maar nu democratisch gekozen) Frelimo De prins en prinses laten een vakantiehuis bouwen in een van de armste gebieden van Mozambique. De Oranjes en de andere investeerders hebben beloofd zich tevens in te zetten voor verbetering van de leefomstandigheden voor de lokale bevolking, onder meer door het bouwen van scholen en een ziekenhuis. Volgens Sumbana Júnior profiteert de bevolking daarom van dit soort grootschalige vastgoedprojecten en zou dit ook in andere delen van het land moeten gebeuren.
Bron(nen): Telegraaf RTL