India: De Olifant ontwaakt

Politiek
door Admin
zondag, 07 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Als de beer het symbool van het negentiende-eeuwse verenigde en op expansie gerichte Rusland is, dan is de olifant het symbool van het nieuwe India. Zachtaardig, democratisch maar machtig en steeds meer een land dat zijn eigen geopolitiek doelstellingen probeert te realiseren. De Amerikaanse president Barack Obama is deze week in India om de band tussen zijn land en het economisch, militair en politiek opkomende India te versterken. Obama bezoekt tijdens diezelfde tour ook Japan, Indonesie en Zuid-Korea, maar voor Amerikaanse strategen heeft India ongetwijfeld het grootste belang. Het door Welingelichte Kringen zeer gewaardeerde blad Foreign Policy zoomt voor de gelegenheid eens in op de strategische prioriteiten die New Delhi zichzelf (mogelijk) gesteld heeft, want er is nog veel onduidelijk over deze nieuwe supermacht. In tegenstelling tot Amerika, praat India liever niet te luidruchtig over zijn Gewichtige Belangen.
India heeft vier doelstellingen, en in elke daarvan is samenwerking met de VS cruciaal, hoewel India op zijn beurt ook moeite heeft met de nauwe band die er bestaat tussen Washington en bepaalde elementen binnen de vijandig bevonden Pakistaanse regering. Ten eerste wil India stabliteit aan zijn noordwest grenzen. Onrust in Pakistan en Afghanistan is een directe bedreiging voor India's veiligheid, zie de aanslagen in Mumbai, bijna twee jaar geleden. Ten tweede moet india een dominante militaire macht worden in de Stille en Indische Oceaan. Sinds het vertrek van de Britten is er in dit gebied een machtsvacuüm ontstaan dat de laatste jaren overtuigend opgevuld wordt door de opkomst van China, een oude erfvijand. India moet samenwerken met de VS, maar tegelijkertijd niet de Chinezen teveel tegen zich in het harnas jagen.
Het derde doel heeft te maken met India's imago van democratie en vriendelijkheid. Het moet zijn rol als grootste democratie ter wereld blijven benadrukken als het uitzicht wil houden op een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad. Tenslotte moet Delhi zorgen dat het economisch groeit, dat het investeert in een kenniseconomie en onderwijs. Het heeft de VS nodig om de inlichtingendiensten, het leger en de industrie te versterken. Lange tijd zag India zichzelf als een zwak, onderontwikkeld land. Zowel de VS, China als de Indieërs zelf zien in dat de realiteit tegenwoordig anders is.
Bron(nen): Foreign Policy