Kamermeisje heeft gelogen, DSK mogelijk snel vrij. Complot?

Politiek
vrijdag, 01 juli 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er zou een telefoongesprek zijn opgenomen van Nafissatou Diallo met een gedetineerde, een dag na haar ontmoeting met Dominique Strauss-Kahn. Ze zou toen met deze gedetineerde hebben gesproken over de "mogelijke opbrengsten" van haar klacht tegen DSK. Klinkt dodelijk voor de zaak. Ook dat de vrouw vijf verschillende mobiele telefoons schijnt te hebben. De recherche in New York heeft ontdekt dat het kamermeisje dat Strauss-Kahn beschuldigt van verkrachting (af en toe) liegt: er zitten tegenstrijdigheden in haar verhaal die haar geloofwaardigheid aantasten. DSK zal daarom nog vandaag opnieuw voor de rechter komen. Verwacht wordt dat de voorwaarden waaronder hij vast zit zullen worden versoepeld. Mogelijk stort zelfs de hele zaak in elkaar, en is hij aan het eind van deze dag een vrij man.
De officier van justitie heeft de leugens van Nafissatou Diallo voorgelegd aan het advocatenteam van de aangeklaagde, zoals dat in de VS gebruikelijk is. Wat er precies niet klopt is nog niet duidelijk. "Sinds de zaak op 14 mei begon heeft Nafissatou Diallo bij herhaling gelogen". Ze is telkens afgeschilderd als een keurige sneue alleenstaande moeder, maar ze zou banden hebben met criminelen, zoals drugsdealers en geldwitwassers. De van Guinea afkomstige vrouw zou ook problemen met haar asielaanvraag hebben.
Het forensisch materiaal is onomstreden: er is iets gebeurd dat heeft geleid tot sperma op het tapijt. Maar het is vermoedelijk niet gegaan zoals de vrouw heeft gezegd en daarmee is de zaak vermoedelijk voorbij. In Frankrijk duiken de eerste geruchten op dat DSK prooi was van een (politiek) complot. De vraag is om te beginnen wie er 100.000 dollar over had voor de beschuldiging die DSK uit de roulatie nam. En nu: toch maar president van Frankrijk?