Karzai heeft verkiezingen gestolen

Politiek
door Admin
vrijdag, 21 augustus 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Volgens de Asia Times is bij de verkiezingen in Afghanistan zozeer door president Karzai en zijn clan gefraudeerd, dat dit wel eens op hem zou kunnen terugslaan.
Uit twee door de VS betaalde onderzoeken die voor de verkiezingen plaatsvonden, kwam Karzai zelfs niet in de buurt van 51 procent van de stemmen die hij nodig had voor herverkiezing. In het ene geval kreeg hij 36 procent, in het andere geval 44 procent van de stemmen. Er zijn dus hele bijzondere prestaties door Karzai verricht nu hij claimt dat hij heeft gewonnen.
De Asia Times schrijft dat hij dermate goede banden heeft met leidende Afghaanse warlords, milities en tribale netwerken, dat hij op grote schaal heeft kunnen frauderen. Zo gaf hij de warlords Haji Muhammad Moheqiq en Karim Khalili een paar nieuwe provincies kado in ruil voor stemmen.
De sociaal-politieke structuur in het land is dermate hierarchisch, dat deze leiders hun 'onderdanen' vervolgens kunnen opdragen op wie moet worden gestemd. Zo nodig wordt hierbij enige druk uitgeoefend.
In sommige gebieden waren ook mensen gerechtigd te stemmen die slechts 12 jaar oud waren. Van de 17 miljoen verspreide stemformulieren zijn vermoedelijk 3,5 miljoen bij kinderen terecht gekomen. Ook is waargenomen dat op enig moment 1 persoon 500 stembiljetten ontving - dat schiet lekker op.
Alles lijkt Karzai voor de wind te gaan, maar dat betwijfelt de krant toch ernstig. Als er geen legitieme gronden zijn waarom Karzai de macht in handen heeft, is de president geen bondgenoot waar de Verenigde Staten op kunnen bouwen.
Bron(nen): Asia Times