Kiest het CDA voor meer Verhagen, of voor extra Klink?

Politiek
vrijdag, 10 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het partijbestuur van het CDA buigt zich vanavond over de kandidaten voor het voorzitterschap van de partij. Een vertrouwenscommissie heeft Wim Deetman en Ferdinand Grapperhaus naar voren geschoven om tegen elkaar in het strijdperk te treden.
Deze namen lekten gisteren uit via de NOS. Deetman heeft zijn voordracht bevestigd. Grapperhaus liet een verzoek om informatie onbeantwoord.
Als het partijbestuur de voordracht van de vertrouwenscommissie overneemt, biedt het de leden van het CDA een duidelijke keus. Deetman was tegen deelname aan het huidige kabinet. Grapperhaus was voor.
De partij heeft hoge verwachtingen van de nieuwe voorzitter. Die moet tegenwicht gaan bieden aan de Haagse beroepspolitici en een nieuwe inhoudelijke koers uitzetten voor het CDA. Aan beide heeft het ontbroken, zo luidde de conclusie uit de evaluatie van de grote verkiezingsnederlaag op 9 juni.
Deetman (65) is politiek door de wol geverfd. Hij was minister van Onderwijs en voorzitter van de Tweede Kamer. Later werd hij burgemeester van Den Haag. Op dit moment is hij lid van de Raad van State. Hij is protestants.
Grapperhaus (51) is advocaat en hoogleraar in Maastricht Hij is kroonlid van de SER en was voorzitter van de commissie die het laatste verkiezingsprogramma van het CDA schreef. Hij is katholiek.
Het is overigens niet zeker dat het partijbestuur vanavond al tot een besluit komt. Bovendien kunnen zich tot 8 januari tegenkandidaten melden. Het partijcongres moet op 12 februari de keuze van de CDA-leden bekrachtigen.