Liegebeest: Yeşilgöz wist dat 'nareis op nareis' onzin was

Politiek
donderdag, 20 juni 2024 om 8:49
schermafbeelding 2024 06 20 om 085604
Dilan Yeşilgöz liet het kabinet Rutte-4 vallen omdat de coalitiepartners niet bereid waren gezinshereniging te beperken. Dat was nodig omdat dat door 'nareis op nareis' tot duizenden extra migranten per jaar zou leiden. Dat was niet waar. Het gaat om tientallen per jaar. En Yesilgöz wist dat. De cijfers over de stapeling van nareis van vluchtelingen werden gedeeld met het ministerie van justitie en veiligheid, ver voordat minister Dilan Yeşilgöz claimde dat het om ‘duizenden’ mensen zou gaan.
Vlak na de kabinetsval beschikte de IND al over explosieve cijfers die claims over eindeloze stapeling van nareis van vluchtelingen ontkrachtten. Die werden pas ver na de verkiezingen gedeeld. Maar Dilan Yeşilgöz had ze al lang voor de verkiezingen, maar koos er voor haar leugen in stand te houden. 
Vlak na de val van het kabinet was óók op het ministerie van justitie en veiligheid bekend dat het aantal gevallen van ‘nareis op nareis’ van vluchtelingen zeer beperkt is. Het ministerie werd vorig jaar zomer namelijk ‘regelmatig’ op de hoogte gehouden van onderzoek van de Immigratiedienst (IND) naar de omvang van het aantal vluchtelingen dat nareis op nareis zou stapelen.