Obama zet streep door Nasa's maan-plannen

Politiek
dinsdag, 02 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Amerikaanse president Barack Obama wil afstappen van het plan van zijn voorganger George W. Bush om terug naar de Maan te gaan, zo hebben Amerikaanse media gemeld. In de begroting 2011 zijn geen middelen opgenomen die voorzien in voortzetting van het Constellation-programma. Dat programma was opgezet om Ares-raketten te ontwikkelen voor bemande vluchten naar de Maan en later naar Mars. De door Bush gewilde Maanbasis als springplank naar Mars is eveneens van de baan.
Op gezag van regeringsambtenaren meldden media dat de NASA geen slachtoffer wordt van de bezuinigingen die het Democratische staatshoofd wil doorvoeren. De komende vijf jaar krijgt het Amerikaanse ruimtevaartbureau zelfs 6 miljard dollar meer. Maar niet meer voor (bemande) reizen naar de Maan of Mars, zoals Bush had verordend na het dodelijke ongeluk met de spaceshuttle Columbia vandaag net 7 jaar geleden.
Obama sluit langeduurmissies verder dan de Aardbaan echter niet uit. Zo wordt aan nieuwe technologie gewerkt die op een dag exploratie door de mens van asteroïden en het binnenste deel van het zonnestelsel moet mogelijk maken.
De volgende bezoekers van de maan zullen dus vermoedelijk Chinezen zijn.