Reconstructie: De val van Balkenende IV

Politiek
door Admin
zaterdag, 27 maart 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Internet is prachtig, maar er zijn van die dagen dat u toch gewoon naar de kiosk zult moeten en vandaag is zo'n dag. In NRC Handelsblad vandaag een reconstructie van de val van het laatste kabinet-Balkenende.
Aan de hand van alle direct betrokkenen - uiteraard wordt niemand letterlijk geciteerd - beschrijft de krant hoe de regering steeds dieper in het Uruzgan-moeras terecht kwam en tenslotte helemaal verdween. Het is een lang en gedetailleerd verslag dat u, nogmaals, het beste zelf kunt lezen - als appetizer een paar snippers.
* Als Balkenende in juli 2009 op bezoek is bij president Obama valt op hoe bijdehand onze premier daar tot zaken probeert te komen. Zijn voorstel: Nederland wil graag in de G20 mee blijven praten en als dit verzoek kan worden ingewilligd, zal de regering zich inzetten om langer in Afghanistan te blijven. Balkenende is een dealer!
* Op enig moment moet Peter van Uhm (commandant der strijdkrachten) op een geheime locatie in gesprek met de drie fractieleiders van de regeringspartijen. Onderwerp van gesprek: kan het verblijf in Afghanistan worden verlengd als de missie een minder militair karakter krijgt? 's Avonds belt Van Uhm minister Van Middelkoop en klaagt over een schokkend gebrek aan kennis bij de betrokkenen (Van Geel, Hamer, Slob).
* Het hele artikel door gaat het nimmer over de (zorgelijke) situatie in Afghanistan, maar over de vraag wat er te verkopen valt aan de achterban van de PvdA. Samengevat komt dat hierop neer: soldaten zijn fout, humanitaire hulp is goed. Maar humanitaire helpers die moeten worden beschermd door militairen zijn weer fout, want dan praat je over militairen in Afghanistan en die zijn taboe.
* Wie denkt dat Wouter Bos soms alleen maar koketteerde met zijn verplichtingen aan huis, komt bedrogen uit. Het is namelijk echt! Op enig moment moet de vice-premier verstek laten gaan bij een belangrijke bijeenkomst, want hij moet op de kinderen passen.
Bron(nen): NRC Handelslbad