Ruim 4 maanden voor Election Day: Veel slecht nieuws voor Obama

Politiek
zondag, 24 juni 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Barack Obama is trots op zijn nationale ziektekostenplan. Maar zelfs zijn Democratische partijgenoten denken in meerderheid dat het in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Om maar te zwijgen over zijn republikeinse tegenstanders.
De meeste onafhankelijke kiezers zien er niks in. Ze twijfelen tussen Barack Obama en Mitt Romney. Wie de meeste 'independent' stemmen binnen haalt, wint de verkiezing. Dat is dus slecht nieuws voor Obama. Deze week beslist het Hooggerechtshof of het ziektekostenplan van Obama mag volgens de Amerikaanse grondwet. Obama zegt van wel; zijn tegenstanders zeggen van niet. Vooral de verplichte ziekteverzekering is omstreden. Zelfs de meeste democratische partijgenoten van de president vinden de Obama-wet onwettig.
Het doemscenario voor de Democraten? 1. Het Supreme Court verwerpt deze week Obama Care, 2. De Republikeinen zamelen veel meer campagnegeld in dan Obama 3.Twijfelaars slaan rechtsaf; Romney wordt president, ' 4. De stemming in 't land slaat om (slechte economie); Republikeinen winnen ook verkiezingen voor Congres (de Amerikaanse Eerste en Tweede Kamer), 5. Totale ramp voor de Democraten die tot in lengte van jaren geen grote (linkse) hervormingen kunnen doorvoeren.
OK, dit gaat uit van alleen meer tegenspoed voor Obama; het kan ook anders gaan. Zeker is wel: Obama zit inhoudelijk zwaar in de verdediging. Dat is onheilspellend voor een zittende president.
obamacare3