Welke anti-Wikileakssites gaan nog meer plat?

Politiek
vrijdag, 10 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Websites van organisaties die Wikileaks niet zien zitten of de site tegenwerken, worden achter elkaar platgelegd. Vanochtend was het de beurt aan de website van het Openbaar Ministerie, nadat justitie een 16-jarige jongen had gearresteerd in Den Haag. Hij wordt verdacht van een digitale aanval op Mastercard, Visa en Paypal. Ook de site van de Nederlandse politie is moeilijk bereikbaar. De actiegroep AnonTarget claimt via Twitter dat ze verantwoordelijk is voor het platleggen van de sites.
AnonTarget voert ook cyberaanvallen op Moneybooker, een Britse betalingsmaatschappij die de donaties voor Wikileaks verzorgde. Het heeft onlangs de rekening van Wikileaks geblokkeerd omdat het op een Amerikaanse ‘watchlist’ en een Australische zwarte lijst is gezet. Gisteren moest de website van Sarah Palin eraan geloven. De Republikeinse presidentskandidate noemde Wikileaksleider Assange een ‘anti-Amerikaan die bloed aan zijn handen heeft’. Maar de site is vandaag weer bereikbaar. Ook andere websites van Amerikaanse politici die openlijk kritiek uiten op Wikileaks, zoals senator Joe Lieberman, worden overspoeld door vijandelijk verkeer. Datzelfde geldt voor de website van de Zweedse aanklager die onderzoek doet naar de beschuldigingen van seksueel misbruik tegen Assange. Ook werden opnieuw de sites van Paypal, Amazon, het Zweedse Openbaar Ministerie en de Zwitserse bank Postfinance onder vuur genomen. Eerder is al opgeroepen Twitter lam te leggen. Wie kritiek uit op Wikileaks of Assange heeft, kan rekenen op weboorlog met de hackers. Met een ongewone steunbetuiging heeft Rusland gesuggereerd dat Wikileaksstichter Julian Assange de Nobelprijs voor de vrede moet krijgen. Ook China vidt dat hij daarvoor in aanmerking moet komen. Een uitspraak wellicht om de hackers te vriend te houden.
De groep hackers, die zich zelf Anonymous noemt, schijnt volgens The Guardian van tactiek te veranderen. 'Operation: Payback' zou wel eens kunnen overgaan in 'Operation: Leakspin'.
anon