Ouders gestraft: Baby zwaar ondervoed en zonder tanden na veganistisch dieet

Een Australisch koppel wilde hun baby enkel veganistisch voedsel geven. Het kind raakte daardoor zwaar ondervoed. De rechter heeft het stel veroordeeld tot anderhalf jaar cel.

Het kind had op anderhalfjarige leeftijd het gewicht en de lengte van een baby van drie maanden. Toen het meisje een toeval kreeg, belde de moeder de hulpdiensten. De baby had op dat moment blauwe lippen, koude handen en voeten, een lage bloedsuikerspiegel en weinig spierkracht. Bovendien had het kind nog geen tanden, was het heel klein en waren haar botten onderontwikkeld.

Het meisje kreeg een dieet voorgeschoteld van havermout, aardappelen, brood met jam en pindakaas en rijst, maar niet de broodnodige melk die ze nodig had. De rechter sprak van een 'volstrekt inadequaat dieet'. "Hier is geen sprake van nalatigheid, maar van een op zichzelf staand bewust handelen dat heeft geleid tot ernstig letsel bij het kind”, aldus de rechter.

Omdat er geen sprake was van pure kwaadaardigheid oordeelt de rechter dan de gevangenisstraf mag worden uitgezeten als taakstraf. Het meisje is na lange tijd in het ziekenhuis te hebben gelegen uit huis geplaatst. Ze verblijft nu bij een familielid. Ze is nu drie jaar oud en heeft veel vooruitgang geboekt in haar ontwikkeling. Wel volgt ze nog therapie om de opgelopen achterstand volledig in te halen.