Haast nergens ter wereld trouwen mensen zo laat als in Nederland

Was het vroeger doodnormaal om voor je 25ste in het huwelijksbootje te stappen. Tegenwoordig zijn mensen gemiddeld dik in de dertig. Dat is niet overal zo. Alleen in Italië wordt later getrouwd en dat scheelt maar heel weinig met Nederland.

In Italië is een koppel gemiddeld 33,4 jaar oud als ze trouwen, in Nederland ligt die leeftijd op 33,3, blijkt uit een analyse van VN-data. Mannen zijn in Nederland 34,3 en vrouwen 32,3 jaar als ze in het huwelijk treden.

De oudste bruiden komen met 32,4 jaar uit Ierland. Dit is tevens het land met het kleinste leeftijdsverschil tussen partners, namelijk 1 jaar. Over het algemeen trouwen mensen in de westerse wereld veel later dan in ontwikkelingslanden. In Malawi zijn mensen het jongst. Vrouwen zijn nog maar 19,9 jaar als ze trouwen, mannen 23,7 jaar.

Grote leeftijdsverschillen tussen man en vrouw komen meer voor in de niet-westerse wereld, waar meer gedwongen huwelijken plaats vinden. Guyana kent het grootste leeftijdsverschil. Gemiddeld was een vrouw er 20 en een man 31,8 jaar oud. In het land komen kindhuwelijken dan ook relatief veel voor.

Infographic: When People Get Married Around the World | Statista

Bron(nen):   Statista