Schokkend: in Nederland bestel je homogenezingsboek gewoon bij Bol.com

In veel landen is homogenezing, ook wel conversietherapie genoemd, verboden, maar niet in Nederland. Hier kun je zelfs het bijbehorende 'lesmateriaal' gewoon bestellen op Bol.com. Dat meldt RTL Nieuws.

Na ophef zijn in Amerika veel homogenezingsboeken verwijderd van Amazon, maar ze zijn via Bol nog wel te koop. In dit soort boeken worden diverse behandelmethodes beschreven om van homo- naar heteroseksueel te veranderen.

Philip Tijsma van COC Nederland spreekt van fabeltjes. "Het is nepwetenschap, er is geen enkel degelijk onderzoek dat aantoont dat je homoseksualiteit zou kunnen genezen. Homo zijn is geen ziekte. Er zijn tal van onderzoeken die aantonen hoe schadelijk de zogenaamde genezingen zijn." Mensen worden depressief en zelfs suïcidaal. "De boodschap van die boeken is: je kunt niet zijn wie je bent. Dat is niet goed en schadelijk voor je persoonlijkheid," vindt ook Kees Goedegebuur, woordvoerder van de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging (LKP).

Beiden vinden het verkeerd dat de boeken zo eenvoudig te koop zijn. "Dat geeft de indruk dat het een keurig boek is, dat je het gewoon makkelijk kan bestellen. Ik wil zeggen tegen Bol.com en alle anderen: werk hier niet aan mee. Neem je verantwoordelijk en stop de verkoop zo snel mogelijk," aldus Tijsma.