‘Bultrug Johannes werd een symbool van onschuld in een bedorven mensenwereld’

In een seculiere samenleving is de grens tussen mens en dier vervaagd. Biologen vertellen ons dat de mens ook maar een zoogdier is. Terwijl de mens verdierlijkt, vermenselijkt het dier. Voor sommige mensen zijn ze zelfs beter’, analyseert Peter Giesen in de Volkskrant de berichtgeving over de bij Texel gestrande bultrug die zelfs een naam kreeg en menselijke trekjes. 'Tegelijkertijd was hij ook veel beter dan de mens. Johannes werd een symbool van onschuld in een bedorven mensenwereld.’ Lees hier verder.

Bron(nen):   de Volkskrant      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Gisteren Andre Kuiper gehoord en gezien, wat een indrukwekkende, rustige en intelligente man. Inderdaad we zijn met veel teveel, we helpen met zijn allen het veelvoudige
  bio -leven naar de “kloten” .Inderdaad, we krijgen ook veel meer te weten over andere soorten, die behoren niet te worden uitgeroeid door de mens. Inderdaad, kan ik soms een gevoel van grote razernij /verdriet, niet onderdrukken als net geboren biggetjes tegen de muur worden doodgeslagen in de slachterijen van Amerika. Waarom geen fatsoenlijke begeleiding bij het sterven. Menselijk zijn we na de 2e WO/ Holocaust allang niet meer, er zijn gelukkig nog wel veel ” grote geesten ” in verschillende maatschappijen.
  Hopen maar dat er een evaluatie -rapport komt van het beslissingsproces om er achter te komen hoe dierlijk en primitief de mens is geworden.!!!!!.

  • kletsmajoor

   Don’t worry. Be happy! De mens wordt steeds wijzer. Maar engelen zijn we niet en zullen we ook nooit worden. Dat is ook niet zo raar voor een soort die is geëvolueerd op een planeet waar elk organisme overleeft door anderen op te eten.

   (in antwoord op marianne martens)
 2. grasspriet

  En omdat Johannes de bultrug ‘misschien’ ziek was omdat hij anders niet verdwaalt zou zijn, anders in zee zou zijn gestorven is dat reden om niet alles te doen om het dier te helpen?
  Wat is dat voor redenatie? Ieder wezen heeft recht op hulp, ongeacht om wat voor wezen het gaat.
  Johannes was idd meer mens dan de meeste mensen ooit zullen zijn maar dat geld voor de meeste dieren.
  Zolang mensen denken dat dieren niet kunnen voelen, zullen dieren voelen dat mensen niet kunnen denken.

  • kletsmajoor

   Hoe ga jij al die miljoenen bacterieen helpen die je elke dag doodt met je immuunsysteem?

   (in antwoord op grasspriet)

Reacties niet toegestaan