Tientallen veteranen met psychische nood leven op straat

In Nederland leven tientallen veteranen op straat of in de daklozenopvang. Na terugkeer van hun militaire missies in het buitenland hebben een boel militairen psychische problemen. Ze hebben dingen gezien, meegemaakt of gedaan waar ze jarenlang, soms levenslang, van in de war zijn. De opvang voor deze slachtoffers van militaire missies worden door Defensie onvoldoende geholpen, blijkt uit zoekwerk van De Volkskrant. Gevolg: tientallen houden het niet vol in de 'normale' wereld.

Velen komen in de opvang van het Leger des Heils terecht. 'We vermoeden dat het werkelijke aantal in de honderden loopt', zegt kapitein Harm Slomp van het Leger des Heils. Het Leger des Heils ontwikkelt nu beleid gericht op veteranen.

Defensie heeft een uitgebreid netwerk van zorginstellingen voor veteranen in psychische nood. Maar juist de ernstige gevallen worden daar niet bereikt, zegt jurist Ferre van de Nadort tegen De Volkskrant. 'De hulp is prima als je zelfredzaam bent. Maar dat zijn deze jongens niet. Alleen al de bureaucratie die op hen wordt losgelaten; die is onvoorstelbaar.' Van de Nadort zegt honderd veteranen met ptss bij te staan die er zeer ernstig aan toe zijn. Meer dan twintig van hen leven op straat of in de opvang, stelt hij.

Bron(nen):   De Volkskrant