Discussie zwarte piet nog lang niet teneinde: bij 65 procent van intochten is piet zwart

Wie denkt dat met de roetveegpiet in Apeldoorn de discussie afgelopen is, zal teleurgesteld zijn: Nederland windt zich nog steeds enorm op over zwarte piet. Bij 65 procent van de lokale sinterklaasintochten is piet zelfs nog helemaal zwart.

Dat blijkt uit onderzoek van Editie NL. De roetveegpiet rukt op, maar het gaat langzaam. Slechts bij vier procent van de 185 onderzochte gemeenten is geen enkele zwarte piet.

Om de tere volwassen, pardon kinderzieltjes, niet te veel te overvallen met de kwestie zijn er steeds meer gemeenten die 'wenpieten' inzetten. De meeste pieten zijn dan zwart, maar hier en daar is er een roetveegpiet. Deze 'wenpiet' dient als overgangsfase naar alleen maar roetveegpieten.

Voor wie weinig zin heeft om het nu wéér op elk verjaardagsfeestje over zwarte piet te hebben, heeft cultuursocioloog Peter Achterberg slecht nieuws. Hij verwacht dat de pietendiscussie niet binnen tien jaar is opgelost. "Het gaat hier om een dieper liggend probleem, namelijk de drang naar het in stand houden van de eigen cultuur. Dit conflict gaat over culturele kwesties, over wie wij zijn en wat we normaal vinden. En over hoe inclusief of exclusief we willen zijn," zegt hij tegen RTL Nieuws.