Ouders willen helemaal geen gehoorzaam kind

Minister Plasterk wil dat we onze kinderen beter opvoeden. De moderne opvoeding is te vrij. Het ontbreekt aan grenzen, normen en waarden en dat leidt tot wantoestanden. Daar zijn de meeste ouders het mee eens, maar van zichzelf vinden ze dat ze het wél aardig doen. Dat blijkt uit het Trouw Opvoedonderzoek. Dat is een herhaling van een enquête uit 1983 onder lezers van het blad Ouders van Nu. Wel streven ouders niet naar een gehoorzaam kind, maar naar een kind dat stevig in zijn schoenen staat. Die trend is sinds 1983 alleen maar sterker geworden: eigenschappen als gehoorzaam, bescheiden en ijverig hebben afgedaan. Anno 2013 vindt 61% van de geënquêteerde ouders dat kinderen tegenwoordig 'door veel ouders te vrij worden gelaten'. Die uitspraak geldt dan voor andermans kinderen: die moeten wél gehoorzamer zijn. Over hun eigen kinderen én opvoedpraktijken zijn de meeste ouders dik tevreden. Slechts 10% zou strenger willen zijn en 17% geeft aan problemen te hebben met regels en grenzen. Op nummer 1 in de Ouders van Nu top-10 staat eerlijkheid. Daarna volgen: rekening houden met anderen, rechtvaardig, verantwoordelijk, behulpzaam, zelfstandig en open zijn. Ook kritisch, zelfbewust en actief zijn scoren hoog.

Bron(nen):   Trouw      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ron Kersten

  En hier zien we weer precies wat het eigenlijke probleem is: de ouders hebben een verkeerd beeld bij hun eigen kinderen omdat ze hun eigen koters niet opvoeden maar dat overlaten aan “de school of anderen”.

  De ouders en kinderen van nu wijzen bijna altijd met het vingertje naar een ander als het fout gaat. Da’s slap en ontwijkend gedrag dat vaak ook nog erg agressief wordt als men zijn/haar gelijk niet krijgt. Die “oude” eigenschappen als gehoorzaam, bescheiden en ijverig gaan hand in hand met respect/normen/waarden en dat gebrek aan respect/normen/waarden is wat de huidige maatschappij zo verrot maakt.
  Als iemand een ander (kind/volwassene) aanspreekt op wangedrag, dan krijg je op zijn minst een grote bek terug en vaak ook nog agressieve dreigementen/klappen.

  Een triest voorbeeld is de man in Eindhoven die een stel jongens aansprak of het vernielen van een fiets en voor half dood werd achtergelaten…. durf jij met zekerheid te beweren dat jouw kind dit niet doet ? …Je zult schrikken wat ze doen in groepsverband…

  Plasterk heeft dus wel degelijk een punt waar wij allemaal zelf aan moeten werken: je eigen kinderen zijn waarschijnlijk net zo “losgeslagen” als die van een ander en kinderen hebben nu eenmaal behoefte aan duidelijke grenzen en een evenwichtige opvoeding van hun ouders !

 2. knier

  “Wel streven ouders niet naar een gehoorzaam kind, maar naar een kind dat stevig in zijn schoenen staat.”
  Moet je eens zien hoe zo’n prinsesje of prinsje reageert als ze eenmaal op de werkvloer komen en blijkt dat ze helemaal niet zo “speciaal” zijn als ze altijd door de ouders voorgehouden is,over stevig in de schoenen staan gesproken….

 3. IwanovKapotjeplov

  Tsja, de teneur is dus: mijn kind wordt prima opgevoed, maar de anderen mogen wel wat beter hun best doen.Typisch voor deze tijd.

  Kinderen moeten kritisch, zelfbewust en actief zijn. In de praktijk levert dit op: respectloos, brutaal en altijd een grote mond. Precies wat je nu overal ziet.

  Eigenschappen als bescheiden en ijverig hebben afgedaan. Helaas, want wat is het tegenovergestelde: een grote bek en de kantjes er van af lopen en profiteren. Ook iets wat tegenwoordig schering en inslag is.

  • RhodBerth

   onzin, dat blijkt totaal niet uit dit onderzoek, dat mensen vinden dat ze het zelf goed doen en dat anderen het slecht doen.

   Verder zijn de kinderen die ik ken helemaal niet respectloos, brutaal en met grote mond. Ja soms, maar meestal niet. Ik weet niet in wat voor kringen u zich begeeft natuurlijk.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
   • IwanovKapotjeplov

    Ik quote even uit het artikel: “Anno 2013 vindt 61% van de geënquêteerde ouders dat kinderen tegenwoordig ‘door veel ouders te vrij worden gelaten’. Die uitspraak geldt dan voor andermans kinderen: die moeten wél gehoorzamer zijn. Over hun eigen kinderen én opvoedpraktijken zijn de meeste ouders dik tevreden.”

    Zelf doet men het altijd prima, het ligt aan de anderen. Zoals bij zoveel zaken tegenwoordig.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Dat kan toch kloppen dan, dat ouders vinden dat ‘veel’ ouders hun kinderen vrij laten. Dat kan dan toch overeen komen met de +- 20% ouders die zichzelf ook te vrij vinden?
     Het is zo’n zinloze niks-vraag: “Vindt u ook dat veel ouders hun kinderen te vrij opvoeden?”
     Misschien zijn er wel de volgende opties geweest:

     Met welke stelling bent u het eens:
     a. alle andere ouders voeden hun kinderen te vrij op (100%)
     b. de meeste ouders voeden hun kinderen te vrij op (80%)
     c. heel veel ouders voeden hun kinderen te vrij op (60%)
     d. veel ouders voeden hun kinderen te vrij op (40%)
     e. sommige ouders voeden hun kinderen te vrij op (20%)
     f. geen ouders voeden hun kinderen te vrij op (0%)

     dus wie weet betekent het wel dat 61% van de ouders vindt dat 40% van de ouders hun kinderen te vrij opvoeden.
     Dan vindt de gemiddelde NL ouder dat 24% van de ouders hun kinderen te vrij opvoeden.

     Dat komt aardig overeen met de 17% van de ouders die vindt dat ze hun kinderen te vrij opvoeden.

     Ja, ik weet het, nogal een gereken met cijfers enzo, maar het zijn maar statistieken. En het zijn maar enquete vragen waar mensen maar een antwoord op gegeven hebben. En hier zijn dan weer mensen die dat graag zo negatief mogelijk willen interpreteren zodat ze er lekker over kunnen zeuren.

     lekker zeuren. mjammie.

     (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
     • IwanovKapotjeplov

      Het valt anders toch niet te ontkennen dat vooral bij de wat de oudere kinderen/pubers (daar heb ik het nl. over), het goed fatsoen soms ver te zoeken is, significant meer dan 30 jaar geleden. Kijk maar eens naar de excessen van de afgelopen jaren van zinloos geweld, geweld tegen huplverleners, doodsbedreigingen etc. Dat is toch behoorlijk toegenomen. Dat heeft niets met zeuren te maken. De laatst opmerking hierover is dan ook volledig overbodig en tendentieus..

      (in antwoord op RhodBerth)
 4. RhodBerth

  Dit soort enquetes zijn zinloos.

  61% vindt dat kinderen tegenwoordig ‘door veel ouders te vrij worden gelaten’
  Wat moet je met zo’n resultaat? ‘veel ouders’ = hoeveel? 30%? 20%? 80%?
  Wie weet vindt inderdaad de gemiddelde ouder dat 20% te vrij wordt opgevoed, dat kan heel goed ‘veel’ zijn.

  Dat komt dan overeen met de 17% van de ouders die vindt dat het bij zichzelf mis gaat.

  Maar de bottom line is dat dit soort onderzoeken volkomen zinloos zijn omdat ze alleen maar een middel zijn om wild om je heen te gaan slaan (Zie andere reacties op dit artikel).

  Bovendien worden de uitzonderingen altijd tot norm verheven. Omdat er een man is doodgeschopt worden nog niet alle kinderen slecht opgevoed.

  Mijn ervaring is dat het prima gaat met de jeugd in NL, je kunt ze meestal goed aanspreken.
  De enige negatieve ervaringen die ik heb komen uit de media. Waarschijnlijk verwarren veel mensen die paar negatieve zaken die in het nieuws komen met de algemene werkelijkheid.

  Maar ja he, ‘vroeger was alles beter’….

 5. Genuine_Defector

  En dan is men verbaasd dat er zoveel asociaal tuig rondloopt.

  Tuurlijk, een groot deel van de jeugd – de meerderheid – doet het gewoon goed en zorgt niet voor overlast.

  Maar een sterk groeiend deel van de jongeren vindt het normaal om brutaal te zijn en zoveel mogelijk overlast te veroorzaken. Waar dat toe kan leiden hebben we helaas recentelijk nog kunnen zien met de hoofdschoppers uit Turnhout. Die ouders hebben faliekant gefaald in de opvoeding. Het erge is dat deze ouders van tevoren waarschijnlijk zouden zeggen “dat doet mijn zoon niet”, om vervolgens kritiek te leveren op anderen. De hoofddader schijnt in zijn eigen woonplaats al voor flink wat overlast te hebben gezorgd. Grepen de ouders in? Blijkbaar niet. Anders had deze opperidioot niet bijna iemand doodgeschopt. Zo’n crimineel moet je dus nooit meer terugwillen in de samenleving. Dat is levensgevaarlijk.

  Fijn, zo’n ongehoorzaam kutkind.

Reacties niet toegestaan