“Willem-Alexander wel geschikt als koning?”: Domme zet van Ruud Lubbers?

Ruud Lubbers herinnert zich een gesprek met Prinses Juliana waarin de prinses zich afvroeg of Willem-Alexander wel geschikt is als koning. Ze zou gezegd hebben: 'Ik maak me zo’n zorgen over mijn kleinzoon, die moet toch koning worden, gaat hij dat redden?' Deze opmerking in Nieuwsuur leidt tot een hoop rumoer in de media: Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas in De Volkskrant: Frans Weisglas, oud-voorzitter van de Tweede Kamer: 'Ja, Lubbers is op één punt een beetje over de schreef gegaan toen hij zei dat Juliana twijfelde of haar kleinzoon geschikt was voor de troon. Dat vond ik op het randje. Anderzijds, het is ook wel heel lang geleden. Lubbers vergiste zich ook nog, hij had het over zoon en toen weer kleinzoon, hij haspelde een beetje.' Oud-Kamerlid (VVD) Arend-Jan Boekestein ook in De Volkskrant: ''Ruud Lubbers is een bijzondere man, die soms dingen doet die je niet kunt voorspellen. Misschien heeft hij toestemming gehad van de koningin om wat opener te zijn? Of hij heeft het gewoon gezegd. Dat kan ook. Het zal niet zoveel consequenties hebben. Wat moet Beatrix dan doen, een geheim agent op hem afsturen?' Ook veel Twitter-reacties: @marktraa Ruud Lubbers is zojuist een rij naar achteren verplaatst in de Nieuwe Kerk. ‏‪@PetradeBoevere Het zou trouwens geweldig zijn als Beatrix na haar abdicatie een boek schreef met allemaal weetjes over Ruud Lubbers ‪@ZMWillemIV Met zijn uitspraken verandert Maman de titel van de heer Lubbers in Minister van Straat: "Die komt er bij Ons niet meer in". ‪#kletskou ‪@MarcvdLinden Samenvattend: we hebben aan ‪#Lubbers te danken dat Willem-Alexander koning kan worden en Máxima er als zijn koningin naast staat :-) ‏‪@GroenigenPeter Lekkere vertrouweling, die Lubbers. Met zulke vertrouwelingen heb je geen geheimen meer nodig. ‪@CeesGravendaal Prinses Juliana vroeg Ruud Lubbers in 1994 oordeel over geschiktheid kleinzoon Alex koning te worden. Ze was toen 85 jaar en echt oud...!  

Bron(nen):   NRC  VK  Nieuwsuur  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Okéé, Ruudje was een beetje dom dus.

 2. knier

  Haha;paniek in de Oranje gelederen nu naar buiten komt dat zelfs de “inner circle” twijfelt aan capaciteiten van prins Pap.
  De zoon van een hersen chirurg is niet automatisch ook een goede hersen chirurg.

 3. Piet van derHurk

  Oud nieuws. Lubbers zei dit al in 2004 en het had geen gevolgen voor zijn relatie met Beatrix. Non-item. Mijn advies, haal het maar van de site: het gaat nergens over.

Reacties niet toegestaan