Zorgverlener: “Mensen stikken hier en ik zie vrienden nog steeds afspreken voor een barbecue”

Voor mensen die in de zorg werken, is het extra vervelend als vrienden of familie de coronaregels aan hun laars lappen. “Ik vind het frustrerend om te zien dat vrienden van mij nog steeds aan elkaar vragen om af te spreken”, zegt de 26-jarige Elien. "Blijf gewoon thuis."

In de wekelijkse vlog van Studio Brussel-presentatrice Linde Merckpoel vertelt ze hoe zwaar haar werk is. "Elke dag moeten we mensen laten gaan," zegt ze geëmotioneerd. In het dagelijkse leven werkt ze volledig ingepakt in het AZ Jan Portaels in Vilvoorde. Aan het eind van de dag is ze nat van het zweet en heeft ze striemen in haar gezicht van haar mondkapje.

Maar het menselijk leed is het zwaarst. "Toen ik na enkele dagen vrij terugkeerde naar het ziekenhuis, waren sommige patiënten overleden, terwijl ze toen ik vertrok nog oké waren. Mensen stikken hier, door ademnood. Daarom is het zo frustrerend dat mensen die ik ken hun voeten vegen aan de maatregelen.”

"Ik denk dat het komt omdat wij, iedereen buiten de zorgverlening, het monster niet kunnen zien. Het blijft zoiets vaags”, verklaart Merckpoel. “Maar Elien kijkt het recht in de ogen.”

Ze vraagt om nog even vol te houden. Voor Elien.