Paus Franciscus: ik wil misbruik in de kerk uitroeien

Paus Franciscus wil dat zijn katholieke kerk krachtig handelt om een eind te maken aan seksueel misbruik van kinderen door priesters en om er voor de zorgen dat de daders passend worden berecht. Dat maakte het Vaticaan bekend. In een ontmoeting met aartsbisschop Gerhard Muller, die over dit soort dingen gaat, zei Franciscus dat deze zaak een hoge prioriteit heeft voor hem. 'De kerk en haar geloofwaardigheid zijn in het geding.' De nieuwe paus trof na zijn verkiezing een kerk aan die in de war is. De schandalen rond seksueel misbruik behoren - naast de leegloop van de kerk in het westen - tot zijn grootste problemen.    

Bron(nen):   Reuters      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Marylena Abercrombie

  Nou dan mag hij wel 5 kogelvrije vesten aanschaffen. Meestal is het establishment niet zo gebrand op mensen die een eind willen maken aan wantoestanden. Kijk maar naar MLK enzo…Rub the powers that be the wrong way and you’ll soon be diggin’ with the worms. Niemand is perfect, maar deze paus is echt een verademing op zoveel gebidenb. Ik hoop voor hem en duizenden onschuldige kinderen dat hij z’n doel kan bereiken.

  • Marylena Abercrombie

   Bovendien, als deze geliefde Paus écht het misbruik wil uitroeien, zal hij het probleem bij de wortels moeten aanpakken. En dat zou een fundamentele verandering betekenen voor de rk kerk, nl: laat al die ‘geestelijken’ toch gewoon trouwen! Er staat nergens in de Bijbel dat een priester niet mag trouwen (er staat wel zoiets als dat ie maar 1 vrouw mag hebben ;)).

   Sure, Jezus had geen vrouw, maar Petrus, de volgeling waar deze kerk op gebaseerd is (althans, de Paus moet de opvolger van Petrus voorstellen), hij had wel een vrouw, sterker nog, hij nam haar overal mee naar toe. So dear Franciscus, how ’bout you follow in Peter’s footsteps for real! Simply let them get married. Geeft een hoop minder gedoe.

   (in antwoord op Marylena Abercrombie)
   • John JohnN

    Precies, de kern zit in het bedenksel van het celibaat. Dat zou wel moeten, zoals het nu een eis is voor een functie in het systeem van de roomse kerk. Elk mens is een seksueel wezen, dat laat geen Leer ontkennen. Priesters schijnen in de historie wel vaak partners te hebben gehad. Ooit is het ascetische element er in gebracht. Zich “vrijwillg” (?) te onthouden van seksualiteit en dit met een heilige “eed tegenover god” te bevestigen, dat kon worden gezien als een zwaar offer als symbool voor een volledig “toegewijd” zijn aan “geestelijk leven”. Zo kon je ahw een super-monnik of super-non zijn. Prima als dat een individuele keuze is en onmiskenbaar status geeft.
    De domme tendens om het een algemene verplichting te maken, zodat men nu meent dat dit ooit van hoog in de hemel zo verordonneerd is, moest wel tot wantoestanden leiden. Het is lang onder de tapijten geveegd of in diepe putten gegooid maar nu ligt het er dan. Daarmee moet deze paus klaar zien te komen (excuseer de onbedoelde woordspeling).

    (in antwoord op Marylena Abercrombie)
   • John JohnN

    @facebook-100004624744092:disqus
    It is questionable whether Jezus of Nazareth did not have a female partner or that he did! Some claim he surely did have an intimate companion. It is never confirmed in the Bible but not excluded either. There sure were several women in his company, but as women in those days were not seen for all of their virtues they may have been neglected by the writers as of less importance.

    (in antwoord op Marylena Abercrombie)

Reacties niet toegestaan