‘Kim Jong-un is springlevend’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is "springlevend". Dat zegt een belangrijke veiligheidsadviseur van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. "Ons regeringsstandpunt is vastberaden", zei de speciale adviseur op het gebied van nationale veiligheid Moon Chung-in tegen CNN. "Kim Jong-un leeft en het gaat hem goed."

Moon zei dat Kim sinds 13 april in Wonsan, een vakantieoord in het oosten van het land, verblijft. "Tot nu toe hebben we geen verdachte bewegingen gezien."

Er circuleren al dagen berichten over de mogelijk slechte gezondheid van Kim Jong-un. Vrijdag bracht een topfiguur van Hong Kong Satellite Television naar buiten dat Kim dood is, aldus media in Hongkong. Maar zaterdag zou toch een teken van leven van de Noord-Koreaanse leider zijn vernomen. Volgens Chinese media, die een Noord-Koreaans medium citeerden, zou Kim een bedankbrief gestuurd hebben naar werklui die bezig zijn met de bouw van Samjiyon City, een stad in het noorden van het land.

Zuid-Koreaanse media meldden eerder dat Kim worstelt met zijn gezondheid na een medische behandeling voor hart- en vaatziekten, Maar het kantoor van de president van Zuid-Korea meldde dat er geen aanwijzingen zijn dat Kim ernstig ziek is. Ook de Amerikaanse president Donald Trump sprak afgelopen donderdag tegen dat Kim ziek zou zijn.

China heeft zaterdag een medisch team naar Noord-Korea gestuurd om er advies te geven over Kim, aldus persbureau Reuters.