Helft psychiatrische patiënten krijgt verkeerde diagnose: vaak autisme in plaats van schizofrenie

Bijna de helft van de patiënten in een Gelderse instelling had niet de goede diagnose blijkt uit onderzoek onder een kleine honderd mensen met een psychiatrische aandoening. Dat meldt Trouw.

De patiënten verbleven al tientallen jaren in de instelling GGNet. Ze kampten met aandoeningen als psychoses en schizofrenie. Bij 49 procent bleek de diagnose verouderd, onvolledig of verkeerd. Wat vooral opviel was dat veel patiënten met de diagnose schizofrenie in werkelijkheid autisme hadden.

De patiënten slikken vaak wel twintig, soms dertig pillen per dag met de nodige bijwerkingen. Bij twee derde is de medicatie inmiddels aangepast. "Sommigen namen drie soorten antipsychotica of andere medicijnen in te hoge doses of in gevaarlijke combinaties", zegt psychiater en onderzoeker Mike Veereschild. "Na het afbouwen daalde het aandeel patiënten met ernstige bijwerkingen van 38 naar 23 procent."

Maar liefst vier op de tien patiënten kon na aanpassing van de behandeling de instelling verlaten. Dit is maar een klein onderzoek, maar Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, moedigt andere instellingen aan ook hun patiënten opnieuw te onderzoeken.

Bron(nen):   Trouw