Er komt waarschijnlijk eindelijk een 'vredesconferentie' over Syrie

Samenleving
dinsdag, 21 mei 2013 om 16:55
welingelichtekringen header 1
CAÏRO (ANP) - De Syrische regering van president Bashar al-Assad en zijn tegenstanders bereiden deelname aan een internationale vredesconferentie voor. Dit zei de speciale gezant voor Syrië van de Arabische Liga en de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi. Al sinds het begin van de burgeroorlog doen telkens nieuwe diplomaten pogingen te bereiken dat een politieke oplossing in zicht komt. Eerst was er tegenstand van het regime. De opstand was net begonnen en Assad dacht nog te kunnen winnen. Maar ook de opstandelingen zeer verdeeld. Een conferentie met vertegenwoordigers van Assad is toch een soort erkenning van zijn regime. Maar nu niemand te lijkt te kunnen winnen, en nu Amerika en Rusland zich daar achter hebben gesteld lijkt er beweging
Brahimi zei dinsdag in het hoofdkwartier van de liga in Caïro dat ,,het volk van Syrië hoop vestigt op de conferentie terwijl de strijdende partijen, de oppositie net als het regime, zich voorbereiden op deelname''.
Twee weken geleden lanceerden de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en de VS het idee samen een conferentie voor vrede te houden. De VS steunen opposanten van Assad en het Kremlin staat achter hem. De conferentie zou begin juni in Genève moeten worden gehouden.