Amsterdam richt straten en parken in op 1,5 meterregel

De openbare ruimte in Amsterdam wordt tijdelijk ingericht op de 1,5 metersamenleving. In drukke winkelgebieden, op markten, op pleinen, bij de pontsteigers en rondom scholen heeft de gemeente maatregelen genomen zodat mensen voldoende afstand tot elkaar kunnen houden. Dat meldt wethouder Laurens Ivens (openbare ruimte).

Ook zijn 645 van de 1132 ingediende voorstellen voor initiatieven in de openbare ruimte goedgekeurd. Bewoners, ondernemers en culturele en onderwijsinstellingen konden ideeën indienen. De meeste daarvan (981) betroffen tijdelijke terrassen, de rest ging over buurtactiviteiten.

Zo worden in stadsdeel Noord twee straten tijdelijk afgesloten voor autoverkeer om te worden gebruikt als speelruimte voor de buurt. In het Gijsbrecht van Aemstelpark komen bokszakken te hangen aan het kunstobject 'De levensboom'. En op 't Landje, het ongebruikte stukje grond naast Paradiso, krijgen de leerlingen van het tegenoverliggende Barlaeus Gymnasium biologie- en tekenles, omdat vanwege de 1,5 meter niet alle lessen op school kunnen plaatsvinden.

Wie wil weten waar wat wordt gedaan of georganiseerd, kan kijken op een speciale kaart op internet. Volgende week volgt een tweede kaart waarop de terrasuitbreidingen te zien zullen zijn.