Den Haag: oproep op persoonlijke titel demonstreren onverantwoord

De gemeente Den Haag roept mensen op om zondag niet naar het Malieveld te komen. Ook op persoonlijke titel aanwezig zijn bij een demonstratie die verboden is, is een strafbaar feit, stelt de gemeente. Burgemeester Johan Remkes noemt de oproep van Willem Engel, kopstuk van Viruswaanzin, om toch te komen volstrekt onverantwoord.

"Extra wrang is dat de mensen die oproepen om 'gewoon te gaan en je niets aan te trekken van een verbod' omdat dit een aanval op de rechtstaat zou zijn feitelijk een situatie van wetteloosheid en chaos creëren. Dat is volstrekt onverantwoord", aldus Remkes.

De gemeente heeft vrijdag de demonstratie van Viruswaanzin op het Malieveld verboden. Daarop had kopstuk Willem Engel van de groepering laten weten op persoonlijke titel te demonstreren en iedereen uit te nodigen dat ook te gaan doen.

Volgens Den Haag is de demonstratie een gevaar voor de volksgezondheid en zijn er "duidelijke signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelijkheden". De groep Viruswaanzin heeft net als vorige week een kort geding aangespannen tegen het demonstratieverbod.