'Kandidaat-lijsttrekker Omtzigt scoort het beste bij kiezers'

Samenleving
door anp
zondag, 28 juni 2020 om 9:53
kandidaat lijsttrekker omtzigt scoort het beste bij kiezers1593330984
De meeste kiezers zullen op het CDA stemmen met Pieter Omtzigt als lijsttrekker. Dat is de uitkomst van een peiling van Maurice de Hond.
Kamerlid Omtzigt gaat de strijd om het lijsttrekkerschap aan met vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en mede-Kamerlid Martijn van Helvert. Bij de peiling onder de kiezers zegt 16 procent voor Omtzigt te kiezen, tegen 13 procent voor De Jonge.
Dat komt volgens De Hond met name doordat Omtzigt ook kiezers van FVD, PVV en SP trekt en De Jonge niet. De andere twee kandidaat-lijsttrekkers scoren lager. Keijzer komt 2 procent lager uit dan De Jonge met 11 procent en Van Helvert haalt 8 procent.
De Jonge
Onder degenen die nu aangeven CDA te stemmen doet De Jonge het iets beter. In totaal 87 procent van de achterban kiest voor de minister van Volksgezondheid, voor Omtzigt 85 procent. Keijzer en Van Helvert moeten het doen met respectievelijk 71 en 62 procent.
De aandacht rondom de kandidaatstelling en verkiezing van de lijsttrekker doet het CDA electoraal goed, aldus De Hond. Vorige week steeg de partij al 2 zetels en daar is er nog 1 bijgekomen. De 19 zetels is de hoogste prognose sinds de landelijke verkiezingen van 2017 en staat gelijk aan het huidige aantal Kamerzetels.