Wonder? Dit oeroude Egyptische beeld draait uit zichzelf rond

Al 80 jaar staat een beeldje van Neb-Sanu in het museum van Manchester. Het beeldje is bijna 4000 jaar oud en werd gemaakt als grafgift voor een mummie. Het grootste deel van die 80 jaar dat het beeld in het museum stond was er niets aan de hand. Maar nu wel: het draait helemaal uit zichzelf rond. Dat zegt althans de Egyptoloog van het museum Campbell Price. Het was hem opgevallen dat het beeld soms anders stond en hij liet een timelapse video maken. En daarop is te zien: Neb-Sanu draait uit zichzelf rond. Kijk op de video. Het gaat om het achterste beeld in de vitrine en vast staat: dat beeld draait. De Egyptenaren geloofden dan als een mummie was vergaan, de geest kon overgaan op een grafbeeldje. Dus misschien is Neb-Sanu begeesterd geraakt. Of er is een stoffelijker verklaring.

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  De video laat zien dat na sluitingstijd het beeld niet draait. Het zou door de trillingen kunnen komen van de mensen die in het museum rondlopen. Als de voet van het beeld niet helemaal vlak is kan het door de trillingen een beetje gaan wankelen. Het draaien kan een bijeffect van het wankelen zijn.

  • Bertrand

   Inderdaad. De verklaring elders zoeken is een stuk spannender, maar als er geen trillingen van bezoekers zijn, draait het beeld niet. Toch geloof ik liever in magie!

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Dat antwoord intrigeert me. Het geeft mij veel meer voldoening om een verklaring te vinden die met een expirimentje te verifiëren is dan om een beroep op magie te moeten doen.

    (in antwoord op Bertrand)
    • iembam

     Doe mij ook maar magie! Jouw vondst is plausibel en waarschijnlijk waar, maar wie is nou geïnteresseerd ik waarheid als we verzinsels en bedrog hebben? Nou? Hollywood hier koms Neb Sanu. Goede artiesten naam heeft de mummie al.

     (in antwoord op kletsmajoor)
  • input@nu

   Inderdaad. Gezien de verhouding van het beeld, het heeft een lang voetstuk dat naar voren steekt, kan het zijn dat door de trilling het beeldje draait. Waarschijnlijk ligt de glasplaat waarop het staat iets schuin naar achter. De naar voren stekende voet draait daarom naar achter toe. Je ziet ook dat de draaiing ophoud wanneer het naar achteren wijst.

   (in antwoord op kletsmajoor)
  • bebeben

   Het probleem is dat het beeldje al sinds 1933 op dergelijke oppervlakken staat, maar pas sinds enige tijd aan het draaien is geslagen.Differentiële frictie alleen kan dus niet het antwoord zijn.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • André Somers

    Maar het is niet gezegd dat hij in die periode op zo’n plek stond en in zo’n omgeving dat hij hetzelfde soort trillingen onderging.

    (in antwoord op bebeben)
    • bebeben

     Inderdaad, dat is niet gezegd. Het is daarom interessant om eerst na te gaan hoelang het beeldje op een dergelijke glazen oppervlak heeft gestaan, op welke plaats(en) in het museum het heeft gestaan, wanneer het ronddraaien werd ontdekt en wat dies meer zij. Ook interessant: maakt het beeldje ook zijn perfecte cirkels op een dag dat het museum overdag gesloten is en er dus geen bezoekers zijn die trillingen kunnen veroorzaken?

     (in antwoord op André Somers)
     • martijnhoekstra

      Los van trillingen zou het ook prima onregelmatige uitzetting kunnen zijn. Je ziet het beeldje draaien als het in de zon staat.

      (in antwoord op bebeben)
 2. Karel Kritisch

  Het is de duivel en zijn moer..

 3. Zonnestraaltje

  in deze timelapse is niet te zien of het beeldje verplaatst wordt, dus blijf speculeren!

Reacties niet toegestaan